Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
13.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

2

Natisni članek

energetska učinkovitost nepremičnine Sodišče EU

Četrtek, 24. 1. 2019, 13.02

5 let, 2 meseca

Bruselj toži Slovenijo zaradi energetske učinkovitosti stavb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

2

energetska izkaznica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenija mora na Sodišče EU, ker ni zagotovila ustreznega prikaza energetskih izkaznic stavb, je danes sporočila Evropska komisija. Slovenija tako po navedbah komisije ni zagotovila skladnosti z evropsko zakonodajo o energetski učinkovitosti stavb, po kateri morajo članice do leta 2021 zagotoviti, da bodo vse nove stavbe "skoraj ničenergijske".

Evropska direktiva od članic zahteva, da določijo in izpolnjujejo minimalne zahteve glede energetske učinkovitosti stavb, zagotovijo certificiranje energetske učinkovitosti stavb ter zahtevajo redne preglede ogrevalnih in klimatskih sistemov.

Poleg tega morajo zagotoviti prikaz energetskih izkaznic v stavbah, v katerih se pogosto zadržuje javnost. To pravilo naj bi javnost ozaveščalo o pomenu učinkovite porabe energije ter spodbujalo prenove.

Banka Slovenije
Novice Slovenija pristala na Sodišču EU

Komisija je leta 2015 slovenske nacionalne organe opozorila na nepravilen prenos navedene zahteve, v letih 2017 in 2018 pa je Sloveniji poslala uradna dopisa. Vendar do danes Slovenija nacionalne zakonodaje na tem področju še ni uskladila z direktivo.

Naj blok 2017 Pokopališka | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Enak ukrep je komisija danes sprejela za Češko. Spada v sklop prizadevanj EU, da se do leta 2020 doseže 20-odstotno zmanjšanje porabe primarne energije v Evropi. Stavbe v EU predstavljajo približno 40 odstotkov skupne porabe končne energije in ustvarijo več kot tretjino izpustov CO2.

Komisija je danes sprejela še niz odločitev o postopkih proti Sloveniji zaradi kršenja evropske zakonodaje.

 Slovenija v skupini šestih držav z drugim opominom

Slovenija je poleg še šestih držav dobila drugi opomin, ker ni prenesla direktive o varstvu podatkov pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj.

Direktiva, ki bi jo morale članice v nacionalno zakonodajo prenesti do 6. maja lani, varuje temeljno pravico državljanov do varstva podatkov, kadar organi preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj osebne podatke uporabljajo za namene preprečevanja, preiskovanja, odkrivanja ali pregona takih dejanj.

Ne spreglejte