Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2022,
21.27

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Bruselj

Ponedeljek, 21. 3. 2022, 21.27

2 leti, 1 mesec

Bruselj: Slovenskim kmetom 1,7 milijona evrov pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Kmetija majerič Branko Ptuj Ptujski lük čebula ohranitveno kmetijstvo | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ministri EU za kmetijstvo so danes v Bruslju razpravljali o ukrepih za stabilizacijo prehranske varnosti v EU zaradi vojne v Ukrajini. Med drugim bo Evropska komisija sprostila okoli 500 milijonov evrov finančnih rezerv za pomoč najbolj prizadetim kmetijam, je povedal kmetijski minister Jože Podgoršek. Sloveniji bo pripadlo 1,7 milijona evrov.

Komisija bo po ministrovih besedah sprožila 219. člen uredbe o skupni ureditvi trgov in tako sprožila 500 milijonov evrov finančnih rezerv za pomoč kmetom, ki so v krizi najbolj prizadeti. Sloveniji bo pripadlo 1,7 milijona evrov. Ta sredstva morajo biti izplačana do 30. septembra, je na novinarski konferenci med zasedanjem v Bruslju povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Bruselj poleg tega pripravlja okvir državnih pomoči za nadomestila za stroške povečanja cen energentov, gnojil in semen, je dejal Podgoršek. Pojasnil je, da je Slovenija že sprejela takšen ukrep. Za kmetijski sektor bo namenila 32 milijonov evrov, za čebelarskega pa milijon.

Komisija pa je pripravila tudi predlog začasnih izjem v okviru skupne kmetijske politike. Gre za optimizacijo vseh površin, da bomo lahko pridelovali hrano. To med drugim pomeni posege v tako imenovano praho in spremembe pri rabi sredstev za varstvo rastlin tudi na površinah z ekološkim namenom, je povedal minister.

Dodal je, da Evropska komisija na področju prašičereje pripravlja ukrep začasnega umika prašičjega mesa s trga, s čimer bi se ta sektor lahko stabiliziral.

Bruselj bo predloge predvidoma predstavil v sredo, je po zasedanju povedal evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski.

"Najpomembnejše je, da z vsemi ukrepi povečujemo odpornost za prehransko varnost. To pomeni, da želimo dolgoročno stabilizirati pridelavo hrane, kjer so tako pri oljnicah kot pri beljakovinskih komponentah izzivi največji," je ob tem še poudaril Podgoršek.

Za to si prizadevajo tudi na slovenskem ministrstvu, kjer pripravljajo dodatne ukrepe za stabilizacijo pridelave hrane v Sloveniji, je sporočil. Med drugim pripravljajo smernice za gnojenje in tudi smernice prehrane živali.

Minister je v luči množičnega kupovanja določenih živil v Sloveniji znova poudaril, da smo prehransko preskrbljeni. V nekaterih primerih se zaradi logističnih težav sicer pojavlja morebitno kratkotrajno pomanjkanje katerega od živil, a je hrane dovolj, je še povedal.

Na današnjem zasedanju je sodeloval tudi ukrajinski kmetijski minister Roman Leščenko, čigar nagovor so prekinile sirene za zračni napad. Po Podgorškovih besedah je Leščenko pozval k solidarnosti pri zagotavljanju prehranske varnosti v Ukrajini.

0044_220217_spar_pavcnik
Trendi Kako poskrbeti, da zavržemo čim manj hrane?
Trgovina, koronavirus
Novice Trgovci: Brez panike, hrane je dovolj, oskrba trgovin nemotena
Volodimir Zelenski
Novice Kijev zavrnil ruski ultimat
Ne spreglejte