Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2022,
8.48

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

recept hrana SPAR PR članek

Ponedeljek, 14. 3. 2022, 8.48

2 leti, 1 mesec

Kako poskrbeti, da zavržemo čim manj hrane?

Oglasno sporočilo

Vsi se zavedamo, da hrana ne spada v smeti. Marko Pavčnik, chef leta 2022 po izboru Galut&Millau, se pri kuhanju drži etičnih smernic in pri pripravi vseh sestavin skuša slediti filozofiji "zero waste". Za vas je pripravil nekaj priporočil, kako s hrano ravnati odgovorno, ter vrhunski recept za domače štručke iz okusnega pinjenca!

Tudi v živilski proizvodnji se lahko porabi vse!

Pri proizvodnji hrane se kdaj zgodi, da nastanejo stranski produkti, ki pa ni nujno, da spadajo v smeti. V Pekarni SPAR so na primer porabili bučno prgo, ki predstavlja ostanek pri stiskanju bučnega olja in spekli SPAR PREMIUM kruh z bučno prgo in drožmi. Z izbiro trajnostnih izdelkov, večjo porabo ostankov včerajšnjega kosila in stranskih produktov živilske proizvodnje, na katere ne bi takoj pomislili, lahko tudi vi pripomorete k boljšemu jutri!

Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi | Foto: Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi

Kako lahko sami poskrbimo za čim manj zavržene hrane?

Pri nakupovanju smo pozorni na rok uporabe in kupujemo živila, ki so trajnostna. Največ seveda lahko naredimo sami doma; ostanek hrane zamrznemo ali pa pripravimo nove obroke! Chef Marko Pavčnik ustvarja zanimive recepte, katerih cilj je pokazati, kako lahko hrano porabimo do konca. Iz olupkov čebule in zelene ter listja cvetače lahko pripravimo zelenjavni fond, iz starega kruha krušne drobtine z zelišči, pire pa lahko "recikliramo" kar v slastne njoke!

Na Sparovi spletni strani najdete še več super receptov Marka Pavčnika, ki pripravlja okusne jedi tudi iz že zgubanega paradižnika, ovenele solate ali starega sadja!

Marko Pavčnik, chef in lastnik restavracije Pavus | Foto: Marko Pavčnik, chef in lastnik restavracije Pavus

Ste že slišali za pinjenec?

Za manj zavržene hrane lahko poskrbimo tudi z uporabo stranskih proizvodov živilske industrije, ki dodajo slastno noto v dobre obroke. Marko Pavčnik, eden najvidnejših ustvarjalcev slovenske kuhinje, nam je v prvem delu letošnje videoserije Hrana ne sodi v smeti, pokazal, kako pripraviti domače štručke iz okusnega pinjenca!

Pinjenec oziroma bolj znan kot "buttermilk" je stranski produkt pri pripravi masla. Zelo okusno živilo s svojo mlečno aromo in svežino spominja na kiselkasto mleko, njegova struktura pa je redka in tekoča, zato ga lahko uporabljamo kot napitek ali sestavino. Iz njega lahko pripravimo pite, pogače, palačinke ali okusne štručke! Kaj si boste najprej privoščili?

Skupaj zmanjšajmo količino odpadne hrane!

SPAR v sodelovanju z Markom Pavčnikom redno objavlja uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane. Super nasvete in recepte si lahko ogledaš na Sparovi spletni strani in k zmanjšanju odpadne hrane pripomoreš tudi ti! Višek hrane SPAR podari humanitarnim organizacijam. Vsa živila, ki jih podarijo, dobrodelne organizacije razdelijo med pomoči potrebne ljudi. Sparov namen je namreč jasen – skupaj s slovensko javnostjo želijo zmanjšati količino odpadne hrane. Le s skupnimi močmi nam bo uspelo!

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR Slovenija. 

 

Ne spreglejte