Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2022,
10.42

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

48

Natisni članek

Slovenska vojska

Četrtek, 30. 6. 2022, 10.42

1 leto, 10 mesecev

Brigadir Humar na čelo generalštaba SV?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

48

David Humar |  V času osamosvojitvene vojne se je David Humar bojeval v Jugoslovanski ljudski armadi. | Foto STA

V času osamosvojitvene vojne se je David Humar bojeval v Jugoslovanski ljudski armadi.

Foto: STA

V vrhu Slovenske vojske se vrstijo menjave. S 1. avgustom bo na položaju poveljnika sil SV generalmajorja Miha Škerbinca zamenjal aktualni namestnik generalmajorja Roman Urbanč, po naših neuradnih informacijah pa naj bi se menjava zgodila tudi na čelu generalštaba SV. Za načelnika generalštaba nameravajo postaviti nekdanjega poveljnika Davida Humarja, ki je bil pred leti osumljen kršenja zakona o službi v SV, sporen pa je bil tudi predlog vlade o njegovem napredovanju v generalmajorja, čeprav zaslug za osamosvojitev Slovenije nima. 

Potem ko so v Slovenski vojski potrdili, da bo položaj prvega moža vojske prevzel Roman Urbanč, po naših neuradnih informacijah za načelnika generalštaba nameravajo postaviti Davida Humarja, nekdanjega poveljnika 1. brigade Slovenske vojske, ki je bil leta 2015 predlagan za povišanje v generalmajorja, a je predsednik države Borut Pahor napredovanje preprečil. Kasneje je brigadir Humar postal predstavnik Slovenije pri Natu in EU. 

Generalmajor Miha Škerbinc, Slovenska vojska.
Novice Menjava v vrhu SV: Urbanč namesto Škerbinca

Humar se je v času osamosvojitvene vojne bojeval na strani agresorja

Na sporen predlog vlade in ministra za obrambo Janka Vebra so takrat opozorili tudi v stranki SDS. Humar je bil namreč v času vojne za Slovenijo na strani JLA, ni se odzval takratnemu pozivu predsednika predsedstva RS Milana Kučana in ni se pridružil Teritorialni obrambi v obrambi domovine Slovenije. V JLA se je na Kninu bojeval pod poveljstvom Ratka Mladića in vztrajal vse do novembra 1991. Zaslug za osamosvojitev Slovenije tako nima.

Novice Kako v Slovenski vojski napredujejo nekdanji vojaki JLA

Prav tako je bil Humar osumljen, da je posredno povzročil, da je bil nekdanji jugoslovanski polkovnik Berislav Popov, ki je bil obtožen vojnih hudodelstev proti civilnemu prebivalstvu v času osamosvojitvene vojne, v sojenju leta 2015 oproščen.

Humarju so očitali, da je z ravnanjem na lastno pest kršil zakon o službi v Slovenski vojski, ko je takrat odgovor sodišču poslal s službenega elektronskega naslova, ki ga po pravilih SV ne bi smel uporabljati v zasebne namene, razen pod določenimi pogoji, ki pa niso bili izpolnjeni. Humar je to počel na lastno pest, v imenu SV in brez vednosti ministrstva za obrambo. S tem je kršil več členov zakona o službi v SV, primer pa so na zahtevo SDS obravnavali tudi na seji odbora za obrambo. 

Več o tem si lahko preberete v spodnjem članku: 

Novice Je brigadir Humar oprostil jugoslovanskega polkovnika Popova?

 

 

Ne spreglejte