Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2016,
13.38

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenska vojska JLA napredovanje

Sreda, 20. 1. 2016, 13.38

4 leta, 4 mesece

Kako v Slovenski vojski napredujejo nekdanji vojaki JLA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V času osamosvojitvene vojne so se bojevali v Jugoslovanski ljudski armadi, ki je napadala Slovenijo, do danes pa so se povzpeli do čina polkovnikov oziroma brigadirja v Slovenski vojski.

27. junija 1991 je predsedstvo Republike Slovenije ugotovilo, da je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) napadla Slovenijo, zato je predsednik predsedstva Milan Kučan odpoklical vse Slovence, ki so bili v službi JLA, in jih pozval, naj ne sodelujejo v agresiji na Slovenijo. Vsem aktivnim vojaškim osebam, pogodbenim vojakom in civilnim osebam v službi JLA, ki so nadaljevale službo v Teritorialni obrambi Republike Slovenije, je v skladu z zakonom zagotovil vse statusne, socialne in druge pravice.

Pravice vsem, ki so prestopili pred koncem vojne Te pravice pa so bile zagotovljene samo tistim, ki so v teritorialno obrambo prestopili med 25. junijem in 18. julijem 1991, ko je takratno predsedstvo SFRJ sprejelo odločitev o umiku JLA iz Slovenije, kar je pomenilo uradni konec osamosvojitvene vojne. Vsem, ki so v tem obdobju izrazili željo po nadaljevanju dela v teritorialni obrambi in so to potrdili s pristopno izjavo, je Slovenija zagotovila delovno razmerje z ministrstvom za obrambo in vse pravice, ki iz tega razmerja izhajajo.

Iz JLA prestopilo okoli 1.200 oseb Leta 1991 je na tak način iz JLA v slovensko teritorialno obrambo prestopilo okoli 1.200 oseb. Te so bile v naslednjih letih razporejene na ustrezne dolžnosti in dela znotraj ministrstva za obrambo, razen tistih, ki jih zaradi specifične poklicne usposobljenosti, varnostnih ali zdravstvenih razlogov ni bilo mogoče razporediti. Nekaj jih je bilo zato predčasno upokojenih, navaja ministrstvo.

Prestopi tudi po 18. juliju Pripadniki nekdanje JLA pa so se v teritorialni obrambi zaposlovali tudi po 18. juliju 1991. Na ministrstvu zagotavljajo, da so morali vsi izpolnjevati zakonske pogoje in biti varnostno preverjeni. "Glede na opravljene postopke ob njihovi zaposlitvi naj bi bila tako izključena možnost, da so se v času osamosvojitvene vojne bojevali na strani JLA ali kakorkoli drugače delovali proti Republiki Sloveniji," trdijo na ministrstvu za obrambo.

Ministrstvo navaja, da so po 18. juliju iz JLA v teritorialno obrambo prestopili tudi trije, ki danes nosijo čin polkovnika, in eden, ki je danes brigadir. Ti imajo formalno urejen status pristopnika, v slovenski vojski pa je še pet polkovnikov, ki tega statusa nimajo. Kako so pri teh preverjali, da se v času osamosvojitvene vojne niso bojevali na strani JLA, nam z ministrstva še niso odgovorili. Prav tako ni jasno, kako so se lahko povzpeli do teh činov, čeprav je na ministrstvu sicer veljal notranji dogovor, da prestopniki napredujejo največ v stotnike.

Humar se je v času osamosvojitvene vojne bojeval na strani agresorja

Brigadir, ki ga omenjajo, je po naših informacijah namreč David Humar, ki se je, kot pravijo viri blizu vojske, do konca osamosvojitvene vojne bojeval v Kninu - pod poveljstvom Ratka Mladića, ki mu od leta 2011 zaradi vojnih zločinov sodijo na mednarodnem sodišču v Haagu.

Humar se na Kučanov poziv k prestopu ni odzval vse do konca vojne. Iz JLA je izstopil šele 19. julija, kar dokazuje dokument na fotografiji. Da bi lahko prestopil prej, dokazujejo prestopi nekaterih vojakov iz njegove čete. Čeprav je prestopil šele po koncu vojne za Slovenijo, je v teritorialni obrambi oziroma pozneje v Slovenski vojski napredoval in leta 2008 postal brigadir. Humarja smo prek ministrstva prosili za komentar teh navedb, a ga nismo prejeli.

Bo Humar dosegel čin generalmajorja? Lani je bil predlagan za povišanje v generalmajorja, a je predsednik države Borut Pahor napredovanje preprečil. Danes je brigadir Humar predstavnik Slovenije pri Natu in EU – prav v času, ko Nato Sloveniji po za zdaj še neuradnih, a preverjenih informacijah očita, da je preveč usmerjena k Rusiji in premalo k Natu.

Po naših informacijah ga na ministrstvu za obrambo še vedno želijo povišati v generalmajorja (predlog za povišanje daje minister za obrambo), čeprav je nanj padel tudi sum, da je posredno povzročil, da je bil nekdanji jugoslovanski polkovnik Berislav Popov, ki je bil obtožen vojnih hudodelstev proti civilnemu prebivalstvu v času osamosvojitvene vojne, v nedavnem sojenju oproščen.

Kdo so polkovniki, ki so bili pripadniki JLA? Na ministrstvo za obrambo smo poslali tudi vprašanje, kdo so polkovniki, ki so v teritorialno obrambo prestopili šele po koncu vojne. Odgovor se je glasil, da nam imen ne morejo posredovati, ker se je problematika "ves čas reševala kot celota in se posameznikov ni izvzemalo".

Ne spreglejte