Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2023,
14.02

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

vlada minister Uroš Brežan

Ponedeljek, 9. 10. 2023, 14.02

7 mesecev

Golob: Nekateri novi ministri bodo znani zelo hitro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Robert Golob | Goloba čaka iskanje treh kandidatov za izpraznjene ministrske stolčke, a kot je dejal danes, bodo nekateri novi ministri "znani zelo hitro". | Foto STA

Goloba čaka iskanje treh kandidatov za izpraznjene ministrske stolčke, a kot je dejal danes, bodo nekateri novi ministri "znani zelo hitro".

Foto: STA

Premier Robert Golob ob menjavah v vladni ekipi poudarja, da bodo novi ministri "znani zelo hitro". S kandidatko za novo zdravstveno ministrico je zadovoljen, menjava na čelu okoljskega ministrstva bo prinesla več učinkovitosti, je prepričan. Zgodba z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik pa je zanj "kadrovsko začasno zaključena".

Kot je Golob povedal ob odhodu z današnje izredne seje DZ, ga navdaja z upanjem, da ima kandidatka za novo ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel "izjemen sistemski pregled nad stanjem v javnem zdravstvenem sistemu" in je dobila podporo deležnikov v zdravstvu. Ob tem je poudaril, da je bila Prevolnik Ruplova kot aktualna državna sekretarka zadnje mesece sestavni del ministrstva, ki ga bo ob zeleni luči DZ zdaj tudi vodila. 

Učinkovitost in krepitev področja bo prav tako v ospredju delovanja ministrstva za naravne vire in prostor, ki ga bo po odstopu Uroša Brežana začasno vodila infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, zatrjuje Golob. Z Brežanovim odstopom se je danes seznanil tudi DZ.

Golob bo moral poiskati tri kandidate za nove ministre 

Poslanci so se sicer danes seznanili tudi z odstopom ministrice za javno upravo Ajanović Hovnikove, ki so jo po slabem letu in pol položaja stali očitki o domnevno netransparentnem dodeljevanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York. Z današnjo seznanitvijo DZ z odstopom ministrice je za Goloba "ta zgodba kadrovsko zaključena za en čas".

Strinja pa se, da je treba v celoti pregledati postopek omenjenega razpisa. Za zdaj slednji ostaja zamrznjen, po omenjenem pregledu pa bodo lahko sprejeli nadaljnjo odločitev.

Predsednik vlade je sicer v minulem tednu odslovil tudi kmetijsko ministrico Ireno Šinko, o predlogu za njeno razrešitev bo DZ odločal v petek. Goloba pa tako čaka iskanje treh kandidatov za izpraznjene ministrske stolčke, a kot je dejal danes, bodo nekateri novi ministri "znani zelo hitro".

Premalo sodelovanja med vladnimi resorji

Ministrstvo za naravne vire in prostor je sredstva, namenjena za popoplavno obnovo, na račun dobilo šele preteklo sredo, je danes v DZ zatrdil nekdanji minister Uroš Brežan. "Tako ne moremo biti okrivljeni za nekaj, česar prej nismo mogli storiti," je poslancem pojasnil Brežan in tako zavrnil očitke o prepočasnih izplačilih teh sredstev občinam.

Kot je v obrazložitvi svojega odstopa, s katerim se je DZ že seznanil, pred poslanci zatrdil Brežan, je ministrstvo prav v sredo na račun dobilo sredstva, namenjena občinam za protipoplavno obnovo. "Ovire za hitrejše procesiranje teh sredstev so tako v predpisih in procesih izven našega ministrstva, zato jih je treba reševati tam," je dejal.

S tem je zavrnil pojasnila predsednika vlade Roberta Goloba, ki je zaupanje v Brežana izgubil prav zaradi prepočasnih postopkov glede izplačil po poplavah. "To ministrstvo je postalo ozko grlo, ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi iz drugih resorjev," je prejšnji teden pojasnil Golob.

Brežan je danes vnovič obžaloval, da v času priprave zakona o obnovi vladni resorji ne sodelujejo še intenzivnejše in ne iščejo rešitev na prizadetih območjih. "Veliko mi pomenijo glasovi s terena, ki so povedali, da delamo dobro," je poudaril. 

Ponovil je, da so v času njegovega ministrovanja okrepili ministrstvo in stabilizirali direkcijo za vode za delo v prihodnje, zagotovili dodaten kader za odpravo posledic naravnih nesreč, v predlaganih proračunih za 2024 in 2025 pa zagotovili dodatna sredstva za urejanje vodotokov in hudournikov. Področje varstva narave so dvignili na raven direktorata, je še dodal. | Foto: Matic Prevc/STA Ponovil je, da so v času njegovega ministrovanja okrepili ministrstvo in stabilizirali direkcijo za vode za delo v prihodnje, zagotovili dodaten kader za odpravo posledic naravnih nesreč, v predlaganih proračunih za 2024 in 2025 pa zagotovili dodatna sredstva za urejanje vodotokov in hudournikov. Področje varstva narave so dvignili na raven direktorata, je še dodal. Foto: Matic Prevc/STA

Zatrdil je, da bo tudi v svojih prihodnjih izzivih vedno dajal prednost strokovnim argumentom pred navodili ali všečnimi rešitvami. "Zato sem vedno podprl strokovno utemeljene in pretehtane odločitve, tudi če so bile težke, kot je bilo to v primeru medvedov," je izpostavil.

Znova je opozoril na prihodnje izzive pri urejanju prostora, kjer se ponujata dve skrajni možnosti – na eni strani dolgoročne, strokovno utemeljene rešitve, na drugi pa hitre, všečne rešitve, prepogosto v korist posamičnim interesom, ki pa dolgoročno prinašajo več škode kot koristi. "To je lekcija, ki nam jo je uprizorila narava to poletje, zato je pred mojo začasno naslednico in prihodnjimi odločevalci velika odgovornost, ki presega neposredno prizadete v poplavah," je še dejal.

Brežan je odstopno izjavo podal prejšnji torek, v sredo pa jo je tudi pojasnil pred novinarji.

Ministrstvo: Ocenjevanje škode po poplavah natančno in po mednarodnih standardih

Skupna ocena neposredne škode zaradi naravne nesreče, ki je avgusta prizadela Slovenijo, in njenih posledic za prebivalstvo, gospodarstvo in okolje je pričakovano ter razumljivo višja od škode, ki so jo prijavile občine, poudarjajo na kohezijskem ministrstvu. Ocenjevanje je po njihovih zagotovilih potekalo natančno in po mednarodni metodologiji.

Skupna ocena neposredne škode zaradi avgustovske ujme in njenih posledic za prebivalstvo, gospodarstvo ter okolje po oceni vlade znaša približno 9,9 milijarde evrov. Ujma je prizadela 183 občin. Obseg prizadetega območja je ocenjen na 17.203 kvadratnih kilometrov, od tega je območje, veliko 8.389 kvadratnih kilometrov, ocenjeno kot močno prizadeto.

Kot je danes novinarjem še enkrat poudaril minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, ta ocena vključuje vse vidike naravne nesreče – od zagotavljanja nadomestitve stavb, sanacije vodotokov, ponovne vzpostavitve infrastrukture, zaščite in obnove objektov kulturne dediščine do odlaganja in ravnanja z odpadki.

Ocena je tudi ključna za pripravo vloge za pridobitev sredstev iz evropskega solidarnostnega sklada. Priprava je v zaključni fazi, vlogo pa bodo po ministrovih besedah oddali pred rokom. Ta je določen za 27. oktober.

Ker je bilo treba škodo oziroma njene posledice oceniti zelo hitro, so se odločili za uporabo mednarodne metodologije PDNA (Post Disaster Needs Assessment), ki nadgrajuje nacionalne metodologije za ocenjevanje škode. "Ta omogoča celovito in hitro ocenjevanje posledic in pripravo načrtov za obnovo ter omogoča poenoteno in primerljivo ocenjevanje stroškov," je povedal Jevšek.

Kot je poudaril, je znesek 9,9 milijarde evrov pričakovano in razumljivo precej višji od škode, ki so jo prijavile občine. Upoštevati je namreč treba celotne stroške, ki nastanejo s sanacijo oziroma obnovo.

Uroš Brežan
Novice Brežan: Obžalujem Golobovo odločitev #video
vlada, Robert golob
Novice Golob v DZ poslal predlog za razrešitev Šinkove in odstopno izjavo Brežana
Ne spreglejte