Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2020,
10.31

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

25

Natisni članek

predlog novele zakona o nalezljivih boleznih cepljenje

Petek, 12. 6. 2020, 10.31

3 leta, 10 mesecev

Brez vrtca za necepljene otroke in obvezno cepljenje za nekatere študente?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

25

Cepljenje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kolegij državnega zbora je sprejel sklep, da naj predlog novele zakona o nalezljivih boleznih poslanci obravnavajo po skrajšanem postopku. Novela med drugim predvideva, da necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne vrtce. Pod novelo je podpisanih 38 koalicijskih poslancev.

Novela, ki jo predlaga skupina poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem iz SMC, predvideva tudi, da bi morali biti proti določenim boleznim obvezno cepljeni zdravstveni delavci. Cepljeni bi morali biti tudi otroci, ki obiskujejo javne vrtce, ter kandidati za vpis na določene šole in fakultete.

Glavne točke predloga:

- Če otrok ne bi bil cepljen proti boleznim, za katere je že zdaj predvideno obvezno cepljenje, bi se mu zavrnila vključitev v javni ali javno financiran zasebni vrtec, razen če bi za opustitev cepljenja obstajali utemeljeni medicinski razlogi. O teh utemeljenih medicinskih razlogih pa bi morala obstajati odločba.

Med razloge za opustitev cepljenja se po zakonu štejejo:
- alergija na sestavine cepiva,
- resen nezaželen učinek cepiva po predhodnem odmerku istega cepiva,
- bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

- Kandidati za vpis v šole in na fakultete, ki usposabljajo in izobražujejo za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali socialnovarstvenih zavodih, bi morali biti ob vpisu cepljeni proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskemu kašlju, hepatitisu B. Če tega cepljenja ne bi opravili, se v te šole oziroma na fakultete ne bi mogli vpisati, razen če bi imeli odločbo o medicinski utemeljenosti opustitve cepljenja.

- Zaposleni v javni zdravstveni mreži ali javnih socialnovarstvenih zavodih bi morali biti cepljeni proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskemu kašlju, hepatitisu B, sicer ne bi smeli opravljati dela z bolniki. Izjeme bi veljale v primeru, če za opustitev cepljenja obstajajo utemeljeni medicinski razlogi. Prav tako bi se morali vsako leto cepiti proti sezonski gripi.

- Za pravne osebe, ki bi kršile te določbe (javni zdravstveni zavodi, socialnovarstveni zavodi, vrtci, šole in fakultete), bi globe znašale od 400 do 40 tisoč evrov.

Pod predlog se je podpisalo 38 poslancev iz koalicijskih strank SMC, SDS in DeSUS (vsi, razen poslanec Robert Polnar). Poslanci koalicijske NSi podpisov niso prispevali.

Celoten predlog novele lahko preberete tukaj.

Če se predlog novele obravnava po skrajšanem postopku, to pomeni, da ni splošne razprave, druga in tretja obravnava pa se opravita na isti seji.

Ali podpirate predlog, da se necepljenim otrokom ne dovoli vključitev v vrtec?

  • Da
    36,86 %
    1951 glasov
  • Ne
    62,69 %
    3318 glasov
  • Ne vem / vseeno mi je
    0,45 %
    24 glasov
Oddanih 5293 glasov
Ne spreglejte