Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
12.14

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

Natisni članek

stavka Fides zdravstvo Erik Brecelj

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 12.14

1 mesec, 2 tedna

Brecelj: Težko je gledati, kaj se lahko zgodi, pa tudi Fides ogromno tvega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25
Erik Brecelj | Foto STA

Foto: STA

Kirurg z Onkološkega inštituta Ljubljana Erik Brecelj je v oddaji Prvaki tedna na Radiu Slovenija dejal, da so napake v zdravstvu za bolnika nedopustne, vendar tudi človeške. Pomembno je, da jih zdravniki ne skrivajo in sprejemajo ukrepe za njihovo preprečevanje v prihodnje, je poudaril. Glede stavke Fidesa pa upa na začetek pogajanj v tem tednu.

Kirurg z Onkološkega inštituta Ljubljana in predsednik strateškega sveta za zdravstvo Brecelj upa, da bodo v sindikatu Fides ta teden stavko končali in začeli pogajanja z vlado. "Če sem pošten, rešitve ne vidim, ampak upam, da se bo v tem intenzivnem tednu to ustavilo. Težko je gledati, kaj se lahko zgodi, pa tudi Fides ogromno tvega," je opozoril. Če se izkaže, da umik soglasij za nadurno delo ne bo imel tako močnega vpliva na zmanjšanje storitev, kot bi si Fides želel, bodo zdravniki ostali brez sindikata, je ocenil.

Želel bi si ustanovitve sindikata, ki bi se boril za pravice in plače zaposlenih v zdravstvu v javnem sektorju, ki delajo nadpovprečno. "Ti so zaenkrat osamljeni. Se pa najdejo tudi taki, ki delajo malo in bi radi delali še manj in bili za to več plačani," je še ocenil.

Najprej rešujejo sebe 

Na vprašanje, ali je cilj Fidesa, ki je po oceni Breclja blizu stranke SDS, rušenje vlade Roberta Goloba, je dejal, da se mu zdi, da sindikat v prvi vrsti rešuje samega sebe iz krize. Inflacija je znižala plače zdravnikov, a stavke, ko je bil na oblasti Janez Janša, ni bilo. "Zahteve Fidesa zdaj slabo razumem, trdijo sicer, da se ne borijo za višje plače," je dejal Brecelj.

Napake v zdravstvu je pomembno priznati

Komentiral je tudi primera zamenjave vzorcev tkiv dveh bolnikov na medicinskem centru Barsos in primer napačne diagnostike Inštituta za patologijo. Dejal je, da so taki primeri za bolnika nedopustni, a da je vprašanje, kakšen je delež teh napak. Poleg tega je izpostavil, da napake delajo vsi, pomembno pa je, da jih zdravniki ne skrivajo. "Najboljše bolnišnice imajo največ prijavljenih napak, ker jih želijo obravnavati in vstaviti v sistem, da se napake ne dogajajo. V slabih bolnišnicah pa napake skrivajo," je dejal.

Pojasnil je, da je sam predlagal, naj na onkološkem inštitutu o morebitni napaki pri zamenjavi vzorcev tkiv obvestijo Barsos, kjer so napako priznali. Sprejeli so tudi ukrepe, da bo teh napak čim manj. "Podpore v javnosti nisem zaznal, Slovenija je na tem področju žal nerazvita," je dejal. Izrazil je še pričakovanje, da se bo z zakonom, ki bo urejal področje kakovosti obravnave in varnosti bolnikov, to spremenilo.

Ocenil je še, da se zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel trudi, da se ji sicer malo pozna, da ni zdravnica, bolj pa obvladuje finančni resor in se zelo spozna na kakovost ter varnost bolnikov.

Konferenca Fides
Novice Fides: Zdravniki v času stavke niso dolžni opravljati teh nalog
Robert Golob
Novice Golob: Takoj prekinite stavko! Fides: Stavko nadaljujemo, na pritiske ne pristajamo. #video
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva pozvala k prekinitvi stavke. Fides: Stavka je naša pravica
Marjan Pintar
Novice Ministrstvo za zdravje državljanom: Ni se vam treba bati
Ne spreglejte