Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
14.17

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

stavka Fides Ministrstvo za zdravje državni sekretar Marjan Pintar

Četrtek, 22. 2. 2024, 14.17

2 meseca

Ministrstvo za zdravje državljanom: Ni se vam treba bati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Marjan Pintar | Soglasja za nadurno delo je po besedah Pintarja v bolnišnicah skupaj umaknilo okoli 30 odstotkov zdravnikov, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov. | Foto STA

Soglasja za nadurno delo je po besedah Pintarja v bolnišnicah skupaj umaknilo okoli 30 odstotkov zdravnikov, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov.

Foto: STA

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je po srečanju z vodstvi zdravstvenih ustanov v izjavi za medije poudaril, da se državljanom ni treba bati za stanje po 1. marcu, ko se bodo začeli uveljavljati preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. V primeru nadaljnjih zaostritev pa bo potrebna racionalizacija, je napovedal.

Bolnišnice imajo po Pintarjevih besedah izdelane načrte za zagotavljanje zdravstvenega varstva po 1. marcu. Umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo bodo namreč imeli določene vplive na izvajanje zdravstvene dejavnosti in izpad storitev. Kjer bodo težave izrazitejše, pa bodo z vodstvi sklicali posebne sestanke in skušali iskati rešitve, je bilo razumeti državnega sekretarja.

Soglasja za nadurno delo v bolnišnicah je umaknilo okoli 30 odstotkov zdravnikov 

Če pa v prihodnje z obstoječimi kadri ne bi mogli vzdrževati javne zdravstvene mreže, bodo morali sprejeti ukrepe za racionalizacijo, je pojasnil. Teh ukrepov še niso pripravili, bi pa to na primer lahko pomenilo združevanje bolnišničnih oddelkov. Ob tem bi morali premeščati tudi zdravnike. Tako bi bili zdravniki morda prisiljeni opravljati delo na drugi lokaciji, tudi v drugi zdravstveni ustanovi, je dejal.

"To bi lahko bila tudi hitrejša racionalizacija mreže nujne medicinske pomoči na primarni ravni," je še povedal glede možnosti racionalizacije. Na vprašanje, ali niso na ministrstvu zagotavljali, da se mreža nujne medicinske pomoči letos ne bo krčila, temveč se bo krepila, je odgovoril, da to za zdaj drži. Če bi se razmere glede kadrov v prihodnosti bistveno spremenile, pa bi morali odločitve temu prilagajati.

Soglasja za nadurno delo je po besedah Pintarja v bolnišnicah skupaj umaknilo okoli 30 odstotkov zdravnikov, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov.

Fides stavka od 15. januarja 

Ob tem bodo nekatera vodstva zdravstvenih zavodov zdravnikom po napovedih umaknila soglasja za delo v drugih ustanovah. Na vprašanje, ali bo odločitev morda sprejeta na ravni države, je Pintar odgovoril, da ne, saj gre za odločitev posameznih direktorjev. V prihodnosti pa bodo direktorji s spremembo sistema vodenja najverjetneje dobili še več takšnih pristojnosti, je napovedal.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki glede na izjave predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Soglasja večinoma začnejo veljati z začetkom marca.

Valentina Prevolnik Rupel
Novice "Zdravstveno ministrico lepo prosim, da odstopi in si ne dela sramote"
zdravniki stavka Fides
Novice Fides: Ni res, kar govori iniciativa Glas ljudstva
Ne spreglejte