SiolNET. Novice Slovenija
2,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bratuškova: Ne bom dovolila ribarjenja in iskanja direktorjev po telefonu

2,12

termometer

Alenka Bratušek
"Vsa imenovanja, pod katera sem se podpisala sama, absolutno izpolnjujejo vse strokovne kriterije," je v odgovoru zatrdila Bratuškova. Foto: Ana Kovač

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je morala danes v DZ braniti očitkov o političnem kadrovanju. Na vprašanje, zakaj na imenovanja namesto politike ne vplivajo kakovost, delovne izkušnje in dozdajšnji dosežki kandidata, je odvrnila, da pri podjetjih, ki sodijo pod njeno ministrstvo, ne bo dovolila iskanja direktorjev po telefonu.

Vprašanje je ministrici, ki se sooča z očitki, da poskuša s spremembami statuta nekaterih energetskih družb vplivati na imenovanje direktorjev, postavil Jani Ivanuša (SNS). "Nimam nič proti političnemu kadrovanju, to je pač del politike," je dejal, a hkrati menil, da bi morala biti takšna ravnanja omejena. Na najvišja mesta bi morali imenovati primerne in sposobne ljudi, je dejal.

"Vsa imenovanja, pod katera sem se podpisala sama, absolutno izpolnjujejo vse strokovne kriterije," je v odgovoru zatrdila Bratuškova.

Iztok Purič Novice Minister v odstopu: Z Bratuškovo nimava nobenih sporov

Ločiti je treba javna podjetja od vseh ostalih

Ob tem je pojasnila, da je treba ločiti podjetja, ki opravljajo javno gospodarsko službo, od vseh ostalih podjetij. Pri Slovenskem državnem holdingu kot ministrica za infrastrukturo denimo nima in si ne želi nobenega vpliva, medtem ko za podjetja, ki sodijo pod njeno ministrstvo, ne bo "dovolila ribarjenja in iskanja direktorjev po telefonih".

"Zato sem predlagala rešitve, ki so na mizi, a je morda zmanjkalo poguma, da bi bile sprejete," je spomnila na četrtkovo sejo vlade, ko ministrski zbor ni potrdil aktov o ustanovitvi energetskih družb v državni lasti Eles in Borzen, da bi, kot so to že storili pri družbi SODO, spremenili način potrjevanja direktorjev teh družb.

Glede na to, da jo je pri tem podprl predsednik vlade, sicer sama pričakuje, da se bodo o teh predlogih ponovno pogovorili znotraj koalicije. "Ne skrivam se, ampak želim jasno povedati, kakšna pravila naj v določenih primerih veljajo," je še dejala.

vlada Novice Vlada zavrnila Bratuškovo: brez sprememb statutov Elesa in Borzena Alenka Bratušek Novice Bratuškova bi zaradi 300 tisoč evrov razpisala referendum za 3,5 milijona evrov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin