Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
18.08

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

javni sektor Branimir Štrukelj Klemen Boštjančič

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 18.08

2 meseca

Boštjančič po pogajanjih: Poti do tega cilja je več #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

"Zasledujemo cilj, da osnovna plača nobenega javnega uslužbenca ni nižja od minimalne. Poti do tega cilja je več. Podrobnosti ne bi razlagal, ker smo v precej zgodnji fazi pogovorov na to temo," je po nadaljevanju pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah povedal minister za finance Klemen Boštjančič. 

Vodja vladnih pogajalcev, finančni minister Klemen Boštjančič je v izjavi po današnjih pogajanjih pojasnil, da so pri pripravi predloga izhajali iz že podpisanih stavkovnih sporazumov in tega, o čemer so se na nek način uskladili že lani. O podrobnostih predloga ni želel govoriti. Razkril je le, da tudi pri vseh spremembah osnovnega predloga še vedno želijo zasledovati cilj, da noben javni uslužbenec ne bo imel osnovne plače nižje od minimalne. "Je pa poti do tega več," je dodal.

Ob tem je minister napovedal, da tudi v nadaljevanju pogajanj ne namerava biti v javnih izjavah bolj vsebinski. Verjame namreč, da je to stvar pogajanj in razgovorov med vladno skupino in sindikati ter da "špekulacije, ki velikokrat gredo v smer, ki nima veliko zveze s tistim, kar smo se pogovarjali, izrazito škodijo temu, da bi dogovor sklenili", je pojasnil.

Danes so po njegovih besedah opravili "precej intenziven pogovor" in hkrati predlagali sindikatom, da med tednom opravijo še pogovore v okviru posameznih plačnih stebrov. Na krovni ravni pa se sestanejo čez teden dni, ko bodo lahko o predlogu konkretneje govorili.

Boštjančič je ob tem pojasnil, da naj bi se ta teden na stebrnih pogajanjih pogovarjali o danes predstavljenem predlogu, ne pa tudi o drugih vprašanjih. So pa danes po njegovih besedah povedali, da si želijo, da tudi preostale stvari, specifične za posamezen steber, odprejo čim prej.

Sindikati vztrajajo: Izplača naj se regres v višini 1.500 evrov

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pojasnil, da morajo sindikati danes predstavljeni predlog proučiti, saj posega v nekatere dozdajšnje predloge in jih spreminja, brez preračunov pa je težko oceniti, kaj v resnici pomenijo.

Omenil je tudi razpravo o učinkovitosti javnega sektorja, kjer pa so po njegovih besedah pomembne razlike med vlado in sindikati. "Mi to, kar vlada razume kot učinkovitost, v pretežnem delu razumemo kot varčevalne ukrepe. Hkrati pa izpostavljamo, da javni sektor ni tak kot zasebni sektor, kjer je dobiček ključen smisel delovanja gospodarskih družb. V javnem sektorju je bistvena kakovost, kakovost pa je lahko včasih pač tudi dodaten strošek in več stane," je pojasnil Štrukelj.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek pa je dejal, da jim je bil danes celoten predlog predstavljen ustno, zastavili so kar nekaj vprašanj, na nekatera so dobili odgovore, na nekatera ne in bodo počakali na celovit predlog, ki ga bodo dobili predvidoma danes ali v torek zjutraj. V njihovi pogajalski skupini se bodo do predloga opredelili prihodnji ponedeljek ter svoje stališče vladi sporočili istega dne popoldne, ko bodo nadaljevali pogajanja.

Štrukelj je ob tem pojasnil, da na sindikalni strani še vedno vztrajajo, da se regres za letošnji dopust izplača v višini 1.500 evrov, in da pričakujejo, da bo ta tema prihodnji teden ponovno odprta.

Kot pa je dejal Boštjančič, je vladna stran sindikatom danes povedala, da je regres – ta bo v skladu z decembrskim dogovorom izplačan že marca – načrtovan v minimalnem znesku. Izplačan bo torej v višini minimalne plače, ki trenutno znaša 1.253,90 evra. Je pa minister dodal, da so sindikate seznanili s tem, da so se v prihodnjih mesecih pripravljeni pogovarjati o regresu za najnižje plačane javne uslužbence, a v povezavi s pogajanji, ki sicer potekajo.

Jakob Počivavšek
Novice Vladna stran s predlogi za razmislek o finančno bolj vzdržnih rešitvah pri plačni reformi
Erik Brecelj
Novice Brecelj: Težko je gledati, kaj se lahko zgodi, pa tudi Fides ogromno tvega
Konferenca Fides
Novice Fides: Zdravniki v času stavke niso dolžni opravljati teh nalog
Ne spreglejte