Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2023,
11.32

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

78

Natisni članek

policija protesti Sanja Ajanović Hovnik Boštjan Lindav

Petek, 3. 2. 2023, 11.32

1 leto, 2 meseca

Lindav: Ugotovili smo razloge za sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

78

Boštjan Lindav | Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav | Foto STA

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav

Foto: STA

Sanja Ajanović Hovnik v funkciji ministrice za notranje zadeve in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sta na novinarski konferenci predstavila izvedene ukrepe glede odprave pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene v izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021. Kot je povedal Lindav, so ugotovili razloge za sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje.

V okviru preiskave policijskih postopkov so opravili pogovore s 63 uslužbenci policije. Kot je povedal v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, so ugotovili razloge za sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje, piše 24ur.com.

Med osumljenci tudi štirje vodstveni delavci policije

Pri varovanju protestnega shoda 26. maja 2020 je podan sum, da so trije uslužbenci policije storili kaznivo dejanje protipravnega odvzema prostosti. Pri varovanju shoda 15. septembra 2021 je pri enem uslužbencu podan sum storitve kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic in sum storitve kaznivega dejanja protipravnega odvzema prostosti.

Za sedem uslužbencev policije pa je pri varovanju protesta 5. oktobra 2021 podan sum storitve kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za enega uslužbenca policije pa je podan sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Med 13 uslužbenci policije so tudi štirje vodstveni delavci. Vse primere so odstopili specializiranemu oddelku državnega tožilstva, je še povedal Lindav. Ob tem je pojasnil, da so zaradi časovne oddaljenosti dogodkov nekateri delovnopravni pogoji že zastarali in bi bili postopki odpuščanja nezakoniti.

"Ne gre za lov na čarovnice"

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik pravi, da je policija že izvedla nekatere ukrepe, za katere verjame, da bodo preprečevali, da še kdaj pride do zlorab, tudi v politične namene. Po njenih besedah ne gre za lov na čarovnice, ampak za preprečitev tega, da bi v prihodnje prišlo do tovrstnih dogodkov.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnikova zgrožena: do konca meseca imajo čas za sprožitev delovnopravnih postopkov
Ne spreglejte