Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
13.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,19

32

Natisni članek

evropske volitve Janez Janša Janez Janša Karl Erjavec Sebastjan Jeretič Danes Danes

Torek, 26. 2. 2019, 13.45

5 let, 1 mesec

Bosta Karl Erjavec in Janez Janša tvegala in se podala v boj? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,19

32

"Ključno vprašanje letošnjih evropskih volitev je, ali bo levici uspelo mobilizirati svoje volivce, kar jim je do zdaj že trikrat spodletelo," pravi politični analitik Sebastjan Jeretič.

V zvezi z letošnjimi evropskimi volitvami, ki bodo 26. maja, sta bili včeraj objavljeni dve pomembni odločitvi:

- da bo nosilka liste Nove Slovenije (NSi) Ljudmila Novak in da

- evroposlanec Ivo Vajgl (DeSUS) po dveh zaporednih mandatih ne bo več kandidiral.

Že pred tem je bilo znano, da bo nosilka liste stranke SD Tanja Fajon in da se Igor Šoltes na volitve podaja s svojo listo.

Ljudmila Novak Matej Tonin
Novice NSi odločila: Nosilka liste bo Novakova, Peterle šele tretji

"Terenska infrastruktura je na splošno dodana vrednost desnice. Ta mreža ti zagotovi zanesljivo udeležbo na volitvah. Edina na levi ima to mrežo SD, zato imajo pri nizki udeležbi tudi oni določeno prednost," pravi Sebastjan Jeretič. | Foto: Bor Slana "Terenska infrastruktura je na splošno dodana vrednost desnice. Ta mreža ti zagotovi zanesljivo udeležbo na volitvah. Edina na levi ima to mrežo SD, zato imajo pri nizki udeležbi tudi oni določeno prednost," pravi Sebastjan Jeretič. Foto: Bor Slana

Bo LMŠ unovčila visoko javnomnenjsko podporo?

"Zagotovo je še prezgodaj za resne napovedi. Evropske volitve so kombinacija treh dejavnikov: stranke, kandidata, ki ima zaradi preferenčnih glasov na evropskih volitvah veliko večjo težo kot na parlamentarnih volitvah, in udeležbe. Če bo udeležba tradicionalno manj kot 30-odstotna, potem desnica še vedno lahko dobi pet, levica pa tri evroposlance. Če gre nad 30 odstotkov, se zadeve malo spremenijo. Letos bo ključna mobilizacija leve sredine, ki je že trikrat spodletela," poudarja analitik Sebastjan Jeretič.

Zanimivo se mu zdi tudi vprašanje, ali bo stranki LMŠ uspelo visoko podporo, ki jo uživa v javnomnenjskih anketah, pretopiti v izid na evropskih volitvah. "To ne bo lahka naloga," poudarja.

Kaj o prihajajočih evropskih volitvah pravita Luka Mesec in Ljudmila Novak? Video: Planet 

Ivo Vajgl
Novice Vajgl ne bo več kandidiral na evropskih volitvah

Bosta kandidirala tudi Erjavec in Janša?

Po neuradnih informacijah o kandidaturi na volitvah razmišlja tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Po družbenih omrežjih je prav tako zaokrožila informacija, da se o tej potezi odloča tudi predsednik SDS Janez Janša.

Oba predsednika strank bi s kandidaturo zagotovo povečala privlačnost strankinih kandidatnih list, a bi se morala v primeru izvolitve preseliti v Bruselj, kar bi jima otežilo vodenje strank.

Jeretič: DeSUS niti Erjavec ne more pomagati

Gre torej za dvorezen meč, pravi Jeretič: "To se je zgodilo Borutu Pahorju, ko je kandidiral kot predsednik stranke SD in je bil izvoljen z zadnjega mesta. Preferenčni glas je zelo močno orodje, vrstni red ni toliko pomemben. Če bi Janša kandidiral, bi to zagotovo dvignilo udeležbo tako na levi kot na desni. Trenutno sicer te možnosti ne vidim, a zadeve so seveda odprte."

Erjavec lahko po njegovih besedah na drugi strani malce pomaga svoji listi, a Jeretič ne verjame, da lahko DeSUS na letošnjih volitvah dobil kakšen poslanski mandat.

Igor Šoltes, Boris Štefanec, Argument
Novice Šoltes na evropske volitve s samostojno listo

"Terenska mreža je ključna"

V zvezi s kandidaturo Novakove pa Jeretič pravi: 

"Je zelo dobra kandidatka. NSi ima tradicionalno odlične rezultate na evropskih volitvah. Ima tudi zvesto in stabilno mrežo. To je pri nizki udeležbi ključno. Terenska infrastruktura je na splošno dodana vrednost desnice. Ta mreža ti zagotovi zanesljivo udeležbo na volitvah. Edina na levi ima to mrežo SD, zato imajo pri nizki udeležbi tudi oni določeno prednost." 

Tanja Fajon
Novice Fajonova na vrhu liste SD za evropske volitve, med kandidati tudi Brglez
Ne spreglejte