Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
16.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

evropske volitve Igor Šoltes

Četrtek, 21. 2. 2019, 16.46

5 let, 2 meseca

Šoltes na evropske volitve s samostojno listo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Igor Šoltes, Boris Štefanec, Argument | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Evropski poslanec Igor Šoltes, ki je trenutno v politični skupini Zelenih v Evropskem parlamentu, bo na evropskih volitvah 26. maja nastopil s samostojno listo brez formalne podpore stranke Evropskih zelenih. Kot je poudaril, te podpore ni niti iskal, ker je prepričan, da pri volivcih štejeta opravljeno delo in zaupanje.

Pojasnil je, da je razlog tudi v tem, da je pogoj evropskih Zelenih za podporo na volitvah jasna povezava z eno od njihovih "hčerinskih" strank na nacionalni ravni. "Kar me, če sem iskren, ni nikoli zanimalo," je dodal.

"Kot sem slišal, je bila vrsta pretendentov za njihovo podporo v Sloveniji dolga, sam pa se vanjo nisem postavil tudi zato, ker sem prepričan, da formalni politični predznak ne zagotavlja vnaprejšnje podpore volivcev," je nadaljeval Šoltes. "To, kar šteje, sta opravljeno delo in zaupanje, ki ga imajo ljudje," je prepričan.

Evropski zeleni so sicer podprli predsednico društva Ekologi brez meja Uršo Zgojznik, nosilko liste Povežimo se, ki je ta teden oznanila svojo kandidaturo.

Po izvolitvi se je pridružil poslanski skupini Zelenih

Šoltes je pojasnil, da je tudi na prejšnjih evropskih volitvah leta 2014 nastopil s samostojno listo. Po izvolitvi v Evropski parlament pa se je pridružil poslanski skupini Zelenih, saj je bil velik del njegovega programa osredotočen na okolje in zdravje. Ni pa aktivno sodeloval v politični stranki Evropskih zelenih, saj je menil, da to ne bo pomembno vplivalo na učinkovitost njegovega dela v Evropi in Sloveniji. "Hkrati sem s tem ohranil avtonomnost in večjo suverenost pri zagovarjanju svojih stališč," je prepričan poslanec.

Poudaril je, da so njegovi odnosi z Evropskimi zelenimi jasni in korektni. "V tem mandatu nas je družilo sodelovanje v okviru poslanske skupine v Evropskem parlamentu in pri posameznih projektih, nazadnje pri vseevropski peticiji za spremembo javnih naročil in izločitvijo hrane iz sistemskih nakupov, ki sem jo javnosti predstavil prejšnji teden," je pojasnil.

Povedal je še, da bo nosilec samostojne liste, potrebnih tri tisoč podpisov volilih upravičencev pa bo začel zbirati v drugi polovici marca.

Ne spreglejte