SiolNET. Novice Slovenija
2,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Borci po skrunitvi spomenikov: "Narod, ki ne spoštuje svojih korenin, nima prihodnosti"

2,32

termometer

Spomenik Trg Republike |  | Foto: Twitter: stranka SD
Foto: Twitter: stranka SD

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije menijo, da so vse bolj vprašljiva ozadja pogostih napadov na slovensko preteklost. Opozarjajo namreč, da so spomeniki in znamenja NOB v zadnjem času pogosto tarča napadov in da zadnje poškodovanje spomenikov v prestolnici ni edini takšen dogodek.

"Vsako politično hujskaštvo s sovražnim govorom proti Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in simbolom NOB daje krila slučajnim ali malo manj slučajnim vandalističnim izgredom," je predsednik zveze Tit Turnšek zapisal v današnjem sporočilu.

"Politiki podpihujejo nizko stanje kulture in duha"

Dodal je, da napad na spomenike akademskih kiparjev kaže na nizko raven stanja kulture in duha v slovenski družbi, "katerega nekateri politiki izkoriščajo in podpihujejo za potrebe dnevnega preživetja političnih strank". Pri tem pa jim je malo mar za to, kako se ob takšnih napadih počutijo svojci borcev.

Spomenik Trg Republike | Foto: Twitter: stranka SD Foto: Twitter: stranka SD

Kot je zapisal, je partizanstvo zibelka slovenske državotvornosti in brez zmagovitega narodnoosvobodilnega boja bi slovenski narod izginil iz obličja sveta. Brez upora partizanov ne bi bilo svobode, kaj šele slovenstva in današnje slovenske države.

"NOB je identiteta slovenskega naroda"

"Narod, ki ne spoštuje svojih korenin, nima prihodnosti. NOB je identiteta slovenskega naroda. Zato bi se morali tistim, ki so nam podarili življenje (priborili svobodo) zahvaliti. Danes pa se morajo še mrtvi opravičevati za krvavo priborjeno svobodno in suvereno državo Slovenijo," je še zapisal.

Spomenik Trg Republike | Foto: Twitter: stranka SD Foto: Twitter: stranka SD

Spomnil je tudi, da je Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije že v začetku leta 2018 sprožila pobudo za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov. Ta pobuda je bila predstavljena več poslanskim skupinam v DZ, ki so na potezi, da jo udejanjijo v obliki zakonske prepovedi. Zdaj je po njegovem prepričanju skrajni čas za ukrepanje državnega vrha.

Neznanci so namreč v noči na sredo v Ljubljani oskrunili več spomenikov, med njimi spomenik revolucije na Trgu republike, spomenik talcem v Rožni dolini in spomenik Borisu Kidriču.

Trg republike Novice V Ljubljani z grafiti oskrunili spomenike: "Ustavite Kučana" #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin