SiolNET. Novice Slovenija
7,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bojana Beović: Stanje se še vedno ne izboljšuje

7,90

termometer

Bojana Beović | Na vsakem posamezniku je, ali bo vplival na to, da okužb ne bo, je prepričana Bojana Beović. | Foto: STA
Na vsakem posamezniku je, ali bo vplival na to, da okužb ne bo, je prepričana Bojana Beović. Foto: STA

Rezultati kažejo, da smo v Sloveniji z vsemi ukrepi dosegli nek plato, stanje pa se še vedno ne izboljšuje, je epidemiološke številke komentirala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

"To na eni strani pomeni, da bomo imeli, če ukrepe sprostimo, v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje, saj imamo lahko že sedaj nekako vtis, da ljudje težko razumejo in spoštujejo ukrepe. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo," je za STA dejala infektologinja Beovićeva.

Treba je upoštevati trende

Sicer pa rezultati za en dan, kot denimo za petek, ki so tudi z nižjim deležem pozitivnih testov nakazovali možno izboljšanje, ne pomenijo ničesar.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice V soboto potrdili 1.106 okužb, umrlo 48 ljudi

"Treba je upoštevati trende in gledati epidemijo z različnih zornih kotov. Ne samo števila okuženih in delež, ampak tudi število tistih, ki potrebujejo bolnišnice. Teh je nekaj več, a ta podatek ni presenetljiv, ker je čez vikend manj odpuščanja," je dodala strokovnjakinja, ki pa je ocenila, da podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega za razmišljanje o morebitnem sproščanju ukrepov.

Družbeni dogovor

V družbi se moramo, kot pravi Beovićeva, dogovoriti, kaj je tisto, kar nam je pomembno. "To je neka družbena odločitev, s katero pravzaprav medicinska stroka nima dosti," je še dejala Beovićeva in spomnila na znane mehanizme prenosa okužb in zakaj je covid-19 nevarna bolezen.

Andrej Plenković Novice Hrvaški premier zaradi žene v samoizolaciji

Infektologinja meni, da so ljudje sposobni marsičesa, da bi si naredili "kolikor toliko primerne božične in novoletne praznike". Na vsakem posamezniku je, pravi Beovićeva, ali bo vplival na to, da okužb ne bo.

V soboto so v Sloveniji potrdili 1.106 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 3.644 testiranj. Delež pozitivnih testov je znašal 30,35 odstotka. Umrlo je 48 ljudi. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1278 bolnikov s covid-19, kar je 20 več kot v petek. Intenzivno zdravljenje je potrebovalo 195 bolnikov.
ATK Grosuplje Sportal Koronavirus: namesto štirih le ena tekma Projekcija IJS Novice Še je možnost za božično-novoletne praznike v bolj sproščenem vzdušju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin