SiolNET. Novice Slovenija
7,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beovićeva: Tudi pri nas bomo začeli cepljenje otrok od 12. leta #video

7,77

termometer

Normalno življenje brez ukrepov bo mogoče takrat, ko bo cepljen takšen delež prebivalstva, da bo prišlo do kolektivne imunosti. To pomeni slabih 70 odstotkov prebivalstva. Če do tega ne bomo prišli, bo treba ohraniti ukrepe, je dejala Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. "Evropska agencija za zdravila je prejšnji teden podala pozitivno mnenje za cepljenje otrok od 12. leta. To je bilo pričakovano, tudi pri nas se bo začelo cepljenje," je pojasnila Beovićeva. 

Delež precepljenih ni odvisen od države, ampak od prebivalstva, ki razume, da je potrebno, da se cepimo, je poudarila Bojana Beović: "Najpomembnejši podatek je ta, koliko jih je bilo cepljenih s prvim odmerkom, saj je ta tisti, ki prepreči hudo bolezen in hospitalizacijo. Drugi odmerek odgovor na cepljenje poveča in podaljša, hkrati pa je pomemben tudi zaradi učinkovitosti proti različicam."

Kdaj predvidoma se bo začelo cepljenje otrok od 12. leta?

"Evropska agencija za zdravila je prejšnji teden podala pozitivno mnenje za cepljenje otrok od 12. leta, in sicer s cepivom Pfizerja. Tudi pri nas se bo začelo cepljenje za otroke od 12. leta," je dejala Beovićeva. 

Po njenih besedah za zdaj o tem le razmišljajo, sestala se bo tudi posvetovalna skupina: "Cepivo je odobreno in ni razloga, da se ne bi uporabljalo. Cepljenje bi še posebej priporočili kronično bolnim otrokom."

Cepivo covid-19 Novice Odobrili cepivo za najstnike, stare od 12 do 15 let

Tri regije še rumene, preostala Slovenija zelena

Primorsko-notranjska, osrednjeslovenska in posavska regija so obarvane rumeno, vse preostale regije v Sloveniji so zelene. "Zanima me, kaj se bo zgodilo v Prekmurju po zmagi njihovega nogometnega kluba in velikem slavju. To je lahko razlog, zakaj se epidemiološka slika v posamezni regiji spremeni. Do neke mere je pričakovano, da je večja pogostnost okužb v urbanih središčih, v osrednjeslovenski regiji kot na redkeje poseljenih območjih, kjer imajo ljudje posledično manj stikov. Za primorsko-notranjsko regijo mi ni povsem jasno, za kakšne izbruhe gre. Kot vem, se zdaj tam posebej organizirajo glede cepljenja, kar se mi zdi zelo smiselno," je epidemiološke razmere po regijah komentirala Beovićeva.  

V nedeljo smo v Sloveniji ob 1.501 PCR-testu potrdili 91 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 6,1 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 7,3 odstotka. Zaradi koronavirusne bolezni je včeraj umrl en človek.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice Najnovejši podatki: toliko okužb smo potrdili v nedeljo #video Letala Novice Epidemija pred letom dni: nobene nove okužbe, sedem oseb hospitaliziranih #video

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin