SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odobrili cepivo za najstnike, stare od 12 do 15 let

0,28

termometer

Cepivo covid-19
Foto: Reuters

Ameriška Uprava za hrano in zdravila je odobrila izredno uporabo cepiva podjetij Pfizer in BioNTech proti novemu koronavirusu tudi za najstnike, stare od 12 do 15 let. To je prvo cepivo v ZDA, ki je dovoljeno za omenjeno kategorijo prebivalstva.

Pfizer je pred mesecem dni sporočil, da njegovo cepivo proti koronavirusu, ki je odobreno za starejše od 16 let, ponuja zaščito tudi mlajšim. Do jeseni naj bi bilo cepivo Pfizerja odobreno tudi za mlajše od 12 let.

V študijah malo stranskih učinkov 

Pfizer je marca objavil rezultate študije na 2.260 prostovoljcih, starih od 12 do 15 let, ki je ugotovila, da med tistimi, ki so dobili cepiva, ni bilo okužb, pri tistih, ki so dobili placebo, pa so našteli 18 okužb.

Stranski učinki cepiva so pri mladih podobni tistim pri starejših. To so bolečina, vročina in slabost, še posebej po drugem odmerku. Študijo na starih od 12 do 17 let izvaja tudi Moderna, rezultati pa bodo na voljo do poletja.

cepivo, cepljenje Novice Raziskava: presenečeni boste, koliko ljudi se (ne) namerava cepiti

V ZDA uporabljajo še cepivi Moderne in Johnsona & Johnsona, vendar za starejše od 18 let. Za izredno dovoljenje za cepivo za mlade od 12 do 16 let bo kmalu zaprosila tudi Moderna.

Odločitev ameriške Uprave za hrano in zdravila pomeni, da bodo lahko v ZDA pred začetkom naslednjega šolskega leta jeseni cepili tudi srednješolce in starejše osnovnošolce

Pfizer in BioNTech izvajata študijo tudi na otrocih, starih od šest mesecev do 12 let, rezultati pa bodo znani poleti. Pfizer namerava v ZDA še ta mesec zaprositi tudi za trajno dovoljenje za svoje cepivo za stare nad 16 let.

Bojana Beović Novice Beovićeva: To se bo zgodilo, če AstraZenece ne bomo več dobivali #video cepivo, cepljenje Novice 23-letnica dobila šestkratno dozo cepiva proti koronavirusu Johnson & Johnson Novice Norveški strokovnjaki proti uporabi cepiv AstraZenece in Johnsona & Johnsona

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin