Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 5. 2021,
14.16

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

Koronavirus cepljenje Johnson & Johnson AstraZeneca Norveška Hrvaška

Ponedeljek, 10. 5. 2021, 14.16

2 leti, 11 mesecev

Norveški strokovnjaki proti uporabi cepiv AstraZenece in Johnsona & Johnsona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Johnson & Johnson | Slika je simbolična. | Foto Reuters

Slika je simbolična.

Foto: Reuters

Danska je doslej edina evropska država, ki je uradno opustila uporabo cepiv proti novemu koronavirusu AstraZenece in Johnsona & Johnsona. Več držav pa je uporabo AstraZenece omejilo na določne starostne skupine.

14:54

Nemčija

14:18

Hrvaška

  • 14:54

    Nemčija

    BioNTech: Naše cepivo zaradi novih različic ne potrebuje sprememb

    Nemško biotehnološko podjetje BioNTech je danes sporočilo, da cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili skupaj z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer, v tej fazi ne potrebuje sprememb za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa.

    "Do zdaj nič ne kaže, da je potrebna prilagoditev cepiva BioNTecha proti glavnim ugotovljenim novim različicam koronavirusa," je sporočilo podjetje ob predstavitvi finančnih rezultatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Razvili pa so celovito strategijo za soočenje s temi z različicami, če bi se za to pokazala potreba v prihodnosti, so dodali.

    V okviru priprav na morebitno potrebo po prilagoditvi cepiva je BioNTech v marcu začel testiranje "spremenjene različice cepiva, specifične za različice virusa". Namen študije je raziskati regulativno pot, po kateri bosta šla BioNTech in Pfizer, če bi se novi koronavirus spremenil do tolikšne mere, da bi bilo potrebno cepivo posodobiti.

  • 14:18

    Hrvaška

    Na Hrvaškem najmanj novih okužb od sredine marca

    Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 2.944 testih zabeležili 253 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za najnižji dnevni porast okužb od ponedeljka, 15. marca, ko so jih potrdili 129. V minulih 24 urah je sicer umrlo še 34 covidnih bolnikov, od začetka epidemije pa več kot 7.500.

    Tudi današnji podatki o na novo okuženih kažejo, da se na Hrvaškem tretji val epidemije bolezni covid-19 umirja, je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi projekta Živeti zdravo izpostavil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak.

    Capak je tudi napovedal, da bodo do konca tedna organizirali dva nadzorovana množična dogodka z različnima skupinama ljudi, da bi ugotovili, ali se bodo okužbe širile. Na eni prireditvi nameravajo zbrati 80 prostovoljcev, na drugi 120. V prvi skupini bodo udeleženci, ki so se proti novemu koronavirusu cepili dvakrat, v drugi pa tisti, ki so bolezen covid-19 preboleli. Na prireditvah ne bodo nosili obraznih mask in spoštovali medsebojne razdalje.

Norveški strokovni odbor, ki ga je norveška vlada vzpostavila za oceno cepiv proti novemu koronavirusu podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson, odsvetuje njuno uporabo zaradi tveganja redkih, a resnih stranskih učinkov.

"Ne priporočamo uporabe vektorskih adenovirusnih cepiv v nacionalnem programu cepljenja," je danes sporočil vodja odbora Lars Vorland ob izročitvi poročila norveškemu ministru za zdravje Bentu Hoieju.

AstraZeneca
Novice EU ni naročila novih cepiv AstraZenece

Nezaželeni učinki

"To je seveda zaradi resnih neželenih učinkov, ki so jih ugotovili pri majhnem delu ljudi, cepljenih s temi cepivi," je dodal zdravnik.

Da ne bi upočasnili kampanje cepljenja, pa odbor priporoča, da bi bili cepivi ljudem na voljo na prostovoljni podlagi.

Odvečno cepivo bi podarili drugim državam

Minister za zdravje Hoie je povedal, da bodo preučili poročilo, kot tudi podobno priporočilo Norveškega inštituta za javno zdravje (FHI) ter na njem utemeljili končno odločitev. Poudaril je še, da strokovni odbor sicer ocenjuje, da sta obe cepivi varni in učinkoviti proti novemu koronavirusu

Če se bodo dokončno odločili, da bodo cepivi opustili, pa bodo odmerke podarili drugim državam, je pojasnil.

AstraZeneca
Novice AstraZeneca v treh mesecih prodala za 227 milijonov evrov cepiva

Pet primerov

Priporočilo, da se cepivi opustita, je po njegovi oceni povezano tudi z relativno sproščenimi razmerami na Norveškem, kjer je stopnja okužb z novim koronavirusom nizka, množično cepljenje pa dobro poteka tudi brez omenjenih dveh vektorskih cepiv.

Na Norveškem so med 134 tisoč cepljenimi z AstraZeneco do sredine marca ugotovili pet primerov hude tromboze − od tega tri smrtne primere − med relativno mladimi, ki so bili do takrat dobrega zdravja. Še en cepljen pa je umrl zaradi možganske krvavitve.

Zato je vlada 11. marca ustavila uporabo cepiva AstraZenece, da bi stranske učinke dodatno preučila.

Bojana Beović
Novice Bojana Beović o tem, kaj se dogaja z dobavo cepiv #video

Cepili več milijonov ljudi

Na Norveškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, se je proti novemu koronavirusu doslej z vsaj enim odmerkom cepilo 1,5 milijona ljudi, z dvema pa pol milijona. Večino so cepili s Pfizerjevim cepivom. Cepijo tudi s cepivom Moderne, ki je prav tako cepivo mRNA.

Evropska agencija za zdravila in Svetovna zdravstvena organizacija sicer uporabo obeh cepiv še naprej priporočata, ker njune koristi odtehtajo tveganje.

Ne spreglejte