Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 5. 2021,
10.52

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Natisni članek

COVID-19 cepljenje Koronavirus

Ponedeljek, 10. 5. 2021, 10.52

2 leti, 11 mesecev

Beovićeva: To se bo zgodilo, če AstraZenece ne bomo več dobivali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

"Epidemija se umirja, kako mirno bo poletje, je odvisno od nas," je na novinarski konferenci povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Trenutne številke sicer kažejo, da smo vedno bližje prehodu v novo fazo in novi sprostitvi ukrepov, kar Beovićeva pripisuje tudi temu, da so ljudje vedno bolj ozaveščeni in upoštevajo ukrepe, hkrati pa se je zaostrovanje ukrepov med prvomajskimi prazniki izkazalo za učinkovito. 

Boljše stanje je po njenem mnenju tudi posledica slabega vremena okrog prvomajskih praznikov, zdaj pa toplejšega vremenu, ki vpliva na to, da so ljudje več zunaj na prostem, kjer je možnost okužb manjša. 

O poteku novega sistema cepljenja in trenutnem dogajanju glede dobave cepiv sta na novinarski konferenci spregovorila državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. 

Do danes zjutraj se je prek portala zVem na cepljenje prijavilo 52.500 oseb.

Kaj se dogaja s cepivom AstraZenece

"Cepivo podjetja AstraZeneca je možno uporabljati tako, da se drugi odmerek dobi od štiri do 12 tednov po prvem. Izkazalo se je, da je po 12 tednih cepivo veliko bolj učinkovito," je časovna priporočila in morebitne pomisleke glede poznega drugega odmerka utemeljila Beovićeva. Dodala je, da je cepivo zelo učinkovito, prvi odmerek pa deluje tri mesece oziroma do 12 tednov.

Dotaknila se je tudi ustavitve dobave omenjenega cepiva, kar se ji zdi problematično, če bi se zgodilo, da preostalih cepiv ne bi bilo na voljo. Če se bo zgodilo, da cepiva za drugi ali poživitveni odmerek AstraZenece, o katerem je sicer še zelo malo znanega, ne bo, se bo posameznike cepilo z drugimi cepivi. 

"Treba je poskrbeti za čim večjo zaščito vseh prebivalcev"

"Cepljenje svoje učinke v Sloveniji že kaže, predvsem med starejšim prebivalstvom," je povedala Beovićeva. Dejala je še, da bi morala zadostovati 50-odstotna precepljenost prebivalstva, vendar je za normalno življenje zagotovo bolj priporočljiva višja precepljenost, in sicer vsaj od 70- do 80-odstotna.

 

Cepljenje v Nemčiji
Novice Mlajši od 50 let od danes na cepljenje

Kakšno je stanje v slovenskih bolnišnicah?

O stanju v slovenskih bolnišnicah je spregovoril državni sekretar Franc Vindišar, ki je vse prebivalce pozval, naj se odzovejo na cepljenje, ter zagotovil, da so vsa cepiva, ki so v uporabi v Sloveniji, varna in učinkovita. 

Ne spreglejte