SiolNET. Novice Slovenija
2,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Epidemija pred letom dni: nobene nove okužbe, sedem oseb hospitaliziranih #video

2,86

termometer

Kljub umirjanju epidemije smo še precej oddaljeni od razmer pred enim letom, ko smo s preletom vojaških letal nad Slovenijo slavnostno uradno razglasili konec epidemije, ki je trajala 80 dni.

30. maja lani nismo zabeležili nobene nove okužbe, sedem ljudi se je zdravilo po bolnišnicah, od tega sta dva bolnika potrebovala intenzivno nego. 1. junija so slovenske bolnišnice, ki so bile med epidemijo najbolj izpostavljene, preletela vojaška letala zveze Nato. Po prvem valu epidemije, ki je v Sloveniji trajal 12 tednov in terjal več kot sto življenj, je bila preklicana tudi večina omejitev javnega življenja.

Prvič od začetka pandemije in epidemije lani v soboto, 2. maja, v Sloveniji ni bila potrjena nobena nova okužba ob 500 opravljenih testih. Nacionalna raziskava o razširjenosti bolezni covid-19 je pokazala, da je bilo konec lanskega aprila prekuženih med 2,1 in 4,4 odstotka prebivalcev Slovenije.

Vojaška letala, F-16 Novice Spektakel vojaških lovcev nad Slovenijo #foto #video

Slovenija lani prva preklicala epidemijo

Vlada je epidemijo kot prva v Evropi preklicala 14. maja zvečer, kar je stopilo v veljavo dobra dva tedna kasneje. Počasi smo se vračali v novo normalnost, sprostili so se številni ukrepi: padle so občinske meje, odprle vse trgovine, gostinci so spet lahko stregli tudi v notranjih prostorih, ob upoštevanju ustrezne razdalje je bilo dovoljeno zbiranje do 50 ljudi.

Učenci so se postopoma vračali v šolske klopi. Po tednih zatišja, ki je trajalo vse od 17. marca, je prvo potniško letalo na brniškem letališču pristalo 29. maja. S prvim junijem pa so bile dovoljene javne prireditve do 200 oseb, odprli so se lahko hoteli, fitnesi in wellnesi.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus. Novice Spet boljše novice: toliko okužb je bilo včeraj

Avgusta spet rast števila novih okužb

Po nekajtedenskem zatišju poleti, ko Slovenija več zaporednih tednov ni odkrila niti ene nove okužbe, je število teh začelo postopno naraščati v avgustu. V začetku septembra nas je znova doletelo nošenje mask v zaprtih prostorih, kasneje pa še na javnih površinah. Vlada je epidemijo drugič razglasila 19. oktobra in jo od takrat vsakih 30 dni podaljšuje.

Do poletja naj bi vlada zagotovila dovolj cepiva za vse – če so lanski konec epidemije zaznamovala letala, naj letošnji in upajmo, da dokončni konec, zaznamuje šestdesetodstotna precepljenost do konca junija. Prva dama svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar namreč meni, da je cilj še vedno uresničljiv.

koronavirus Novice Nov sev koronavirusa, ki je kombinacija smrtonosnih sevov iz Indije in Velike Britanije

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin