Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2013,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

RTV Slovenija

Sreda, 10. 7. 2013, 13.43

8 let

Bojan Traven: Že trikrat so me odslovili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uroš Slak in Bojan Traven sta na člane programskega sveta RTV-ja naslovila apel, naj se zavzamejo za ohranitev oddaje, češ da so jo ukinili zaradi političnih pritiskov po oddaji o prodaji Mercatorja.

Slak: Šlo je za politično odločitev "Pogodbo za projekt sva sklenila za tri leta. Pogodba je potekla poleti, zato smo z vodstvom hiše že pred meseci začeli pogovore o nadaljevanju projekta. Rezultat dogovorov je bil kompromis: odpovedala sva se julijskemu honorarju, nagradi in pristala, da bova s svojim denarjem prispevala 20 odstotkov k morebitnim odškodninskim sodbam. Vodstvo pa se je z ustnim dogovorom zavezalo, da bo oddajo uvrstilo v jesensko programsko shemo, ki jo bo programski svet potrjeval naslednji torek," je povedal voditelj oddaje Uroš Slak. Aneks bi sklenili 1. avgusta. "V petek, 5. julija, pa naju je poklicala urednica informativnega programa Ksenja Horvat Petrovčič in sporočila, da si je direktor TV Slovenija Janez Lombergar premislil in da oddaje kljub dogovoru ne bo uvrstil v jesensko programsko shemo."

Uroš Slak je prepričan, da je "ta nenadna in nepričakovana odločitev politična", saj so v zadnji oddaji razkrivali, kako je izvršna veja oblasti dala tiho soglasje o prodaji Mercatorja Ivici Todoriću, direktor TV Slovenija Janez Lombergar pa si je šele po tej oddaji premislil in se odločil, da bodo oddajo Pogledi Slovenije vendarle ukinili.

"Že pred oddajo, še posebej pa po novinarski konferenci predsednice vlade, kjer ni želela odgovarjati na naša vprašanja, je bilo jasno, da bodo nekateri skušali oddajo preprečiti. Kajti toliko klicev in različnih lobistov in odločevalcev v najini dvajsetletni karieri še ni bilo."

Traven: Za oddajo je bilo dovolj denarja "Ni res, da ni bilo denarja za oddajo. Generalni direktor Marko Filli in njegova pomočnica Katarina Novak sta, ko je bil izražen programski interes, našla denar za oddajo. Kako jih ne bi pri 90 milijonih brez vštetega oglaševalskega denarja," je dejal novinar Bojan Traven in dodal, da se "bo po zvišanju RTV-naročnine v blagajno nateklo dodatnega 2,6 milijona evrov". Kot je dodal, se je oddaja Pogledi Slovenije tržila sama, torej so denar zanjo pridobivali od oglasov. Po zagotovilih Slaka in Travna je bil proračun oddaje Pogledi Slovenije dokaj nizek za takšen tip televizijske oddaje, saj naj bi znašal okoli 300 tisoč evrov na leto. Traven dvomi, da bi bilo podobno oddajo mogoče delati ceneje, češ da na RTV Slovenija pozabljajo, da "strošek predstavljajo tudi plače redno zaposlenih". Kot je dodal, je podobno odslovitev zaradi novinarskega dela tokrat doživel že tretjič – do zdaj da so ga pred leti enkrat že odslovili z RTV Slovenija, drugič pa s POP TV-ja.

Na novinarsko vprašanje, ali drži, da gre v resnici le za njuno pogajalsko potezo pred prehodom na komercialno televizijo, sta Uroš Slak in Bojan Traven odločno zagotovila, da ne: "To bi nama položaj pri delodajalcu kvečjemu poslabšalo, ne pa zagotavljalo boljša pogajalska izhodišča."

Ne spreglejte