SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo trgovski del Stožic za 12 milijonov evrov kupili Kitajci?

2

termometer

 | Foto:
Od tega, kaj bo s podjetjem Grep, ki sta ga ustanovila Gradis in Energoplan, je odvisno, koliko denarja, če sploh kaj, bodo nazaj dobile banke, ki so gradnjo Stožic podprle s 130 milijoni evrov.

Gradis in Energoplan, ki sta oba plačilno nesposobna, bi se s prodajo Stožic rešila poroštev za 100 milijonov posojila, kolikor ga je Grep najprej najel pri bankah. Banke so večji del terjatev prenesle na slabo banko. Samo NLB in NKBM naj bi za le 10 milijonov evrov odstopili DUTB več kot 60 milijonov terjatev do Grepa.

Slaba banka naj bi že imela pripravljenega kupca, ki po informacijah časnika Večer prihaja iz Kitajske, ponudil pa naj bi okoli 12 milijonov evrov. Ponudba velja zgolj za trgovski del Stožic, saj je po določilih javno-zasebnega partnerstva med Grepom in Mestno občino Ljubljana športna infrastruktura v lasti občine.

Najbolj preprost način za dosego tega cilja je postopek prisilne poravnave, saj bi v njej Grep obdržal svojega direktorja, upniki z DUTB na čelu pa bi še znižali svoje terjatve. Ob morebitnem stečaju pa bi nadzor nad podjetjem prevzel upravitelj, ki bi Stožice najverjetneje prodal na dražbi najboljšemu ponudniku. Prav stečaj se zdi verjeten. Predlagal bi ga lahko Durs, saj Grep, kot je razvidno iz poslovnega registra GVIN, ne plačuje davkov.

Poleg tega se za to možnost zavzema tretji solastnik družbe, avstrijski Profan v lasti podjetnika Danijela Robnika, sicer lastnika mariborskega Taxija Plus. Robnik je javnosti znan po prevzemu hrvaške luke Zadar, delež v Grepu pa je v nenavadnih okoliščinah prevzel od avstrijske Supernove, še piše Večer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin