SiolNET. Novice Slovenija
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo plače v javnem sektorju prejemali šele 15. v mesecu?

3,03

termometer

učitelj
Foto: Getty Images

Vlada je ministrstvu za javno (MJU) upravo naložila, da najpozneje do 5. februarja pripravi in vladi v obravnavo posreduje predlog izhodišč za prenovo plačnega sistema javnega sektorja. Že danes pa je določila izhodišča za pogajanja s sindikati o dnevu za izplačilo plač ter odpravi varčevalnih ukrepov.

Kot so sporočili po današnji seji vlade, je vlada danes določila izhodišča za pogajanja o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov na področju povračil stroškov in drugih prejemkov. Za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o tem vprašanju pa je tudi pooblastila svojo pogajalsko skupino, poroča STA.

Vlada predlaga, da je izplačilni dan najpozneje 15. dan v mesecu

Vlada je prav tako sprejela izhodišča za pogajanja o spremembi dneva za izplačilo plač pri proračunskih uporabnikih. Predlaga, da se določi, da je izplačilni dan za plače pri proračunskih uporabnikih najpozneje 15. dan v mesecu za pretekli mesec. Kot so zapisali, bi s tem razbremenili službe za obračun plač v dneh neposredno pred izplačilnim dnem.

Praksa je namreč pokazala, da so zaradi precej zgodnjega datuma obračuna plač (praviloma 5. v mesecu) za pretekli mesec računovodske in kadrovske službe v dneh pred izplačilom izjemno obremenjene, pogosto pa tudi izplačila plač in povračil ne odražajo dejanskega rednega dela v preteklem mesecu, temveč sledijo pozneje poračuni zaradi dejanske prisotnosti oziroma odsotnosti zaposlenih.

Tudi za ta pogajanja je vlada danes pooblastila svojo pogajalsko skupino, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin