Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
20. 6. 2017,
11.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

5

Natisni članek

Rusija Anatolij Kaverov

Torek, 20. 6. 2017, 11.44

6 let, 7 mesecev

Bo Slovenija zaščitila v Rusiji obtoženega naftnega menedžerja?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

5

Anatoly Kaverov | Foto Interpol

Foto: Interpol

V Sloveniji je od sredine maja pridržan nekdanji menedžer ruske državne naftne družbe Rosneft Anatolij Kaverov, ki je po poročanju ruskih medijev obtožen v okviru preiskave dvomilijonske goljufije ter za katerim je Rusija razpisala Interpolovo tiralico. Kaverov, ki ima v Sloveniji tudi podjetje, naj bi pri nas zaprosil za politični azil.

Policija je nekdanjega podpredsednika ruske državne naftne družbe Rosneft Anatolija Kaverova prijela na mejnem prehodu Obrežje 19. maja, dan za tem je okrožno sodišče v Krškem zanj odredilo hišni pripor, so nam povedali na policiji. Kaverov naj bi pripor prestajal v nepremičnini na obrobju Ljubljane.

Več informacij ne na policiji ne na ministrstvu za notranje zadeve, pod okrilje katerega sodi urad za migracije, ne dajejo. Tako nismo uspeli izvedeti, ali je Kaverov tu res zaprosil za azil. Podrobnosti primera preverjamo še pri sodišču. Odgovore bomo objavili, ko jih dobimo.

Opomba: Odgovore policije smo dodali 21. junija 2017 ob 8.50 uri.

Kako se je znašel v Sloveniji? 

Vrhovno sodišče | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Kaverov naj bi se na muhi ruskih organov pregona znašel zaradi goljufije v rafineriji v lasti Rosnefta. Bil naj bi ena od ključnih oseb pri dvomilijonski goljufiji (137 milijonov ruskih rubljev) na škodo podjetja.

V času preiskave se je očitno zatekel v Slovenijo, kjer naj bi imel nepremičnino in dovoljenje za prebivanje. Rusija je za njim razpisala mednarodno tiralico. A naši organi pregona ga niso izsledili. Lani poleti naj bi ga nato prijeli na Hrvaškem, po prečkanju slovenske meje. 

Decembra lani se je po poročanju ruskih medijev hrvaško pravosodno ministrstvo odločilo, da ga ne izroči Rusiji, temveč Sloveniji (ker ima Kaverov tu dovoljenje za prebivanje). Ruski mediji poročajo, da naj bi bil od takrat pri nas v priporu, medtem ko na slovenski policiji pravijo, da je Kaverov v priporu od 19. maja.

Rusko tožilstvo naj bi večkrat zahtevalo njegovo izročitev, a neuspešno. Kaverovi odvetniki v Sloveniji naj bi v njegovem imenu že zaprosili za politični azil.

Gradbeno podjetje v Ljubljani

Omenimo, da ima Kaverov v Sloveniji podjetje za zaključna dela v gradbeništvu s sedežem na Dunajski cesti v Ljubljani (v stolpnici WTC). Registrirano je bilo marca 2013, Kaverov je njegov zastopnik in lastnik, prokurist pa A. Zaremba s prebivališčem v Sloveniji. Kot izhaja iz uradnih evidenc, ima Kaverov stalno prebivališče v mestu Kropotkin v ruski regiji Krasnodar.

Podjetje Antek je imelo leta 2013 160 tisoč evrov prihodkov, leto zatem pa že 1,8 milijona evrov. Predlani so prihodki spet upadli na 560 tisoč evrov, lani jih je imelo le še za 56 tisoč evrov. Pri tem omenimo, da Rusi kot fizične osebe ne morejo kupiti nepremičnine v Sloveniji. Ruski državljani praviloma tako najprej ustanovijo podjetje s sedežem v Sloveniji in nato opravijo nakup nepremičnine prek tega podjetja.

Ne spreglejte