Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
7.16

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

9

Natisni članek

priznanje Državni zbor Slovenija Izrael Palestina

Sreda, 31. 1. 2018, 7.16

6 let, 2 meseca

Palestina: poslanci bodo počakali na stališče vlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

9

Palestina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je danes prekinil sejo, posvečeno vprašanju priznanja neodvisnosti Palestine, in bo počakal na stališče vlade. Kot je pojasnil zunanji minister Karl Erjavec, je gradivo pripravljeno, vlada pa naj bi ga obravnavala že v petek ali najkasneje v drugem tednu. Zatem naj bi se razprava na odboru nadaljevala.

Prekinitev seje je napovedal že po uvodnih predstavitvah stališč predstavnikov predlagatelja sklepa o priznanju Palestine, Mateja T. Vatovca (Levica), ter ministra Erjavca in zunanjepolitičnega svetovalca predsednika republike Ernesta Petriča.

Kljub temu, da je bilo znano, da odločanja o sklepu danes ne bo, Horvat ni prekinil tudi razprave in seja se je nadaljevala s predstavitvijo stališč, ki so pokazala razdeljenost strank glede tega vprašanja.

Poglejte si, kaj sta na seji povedala Milan Brglez (SMC) in Janez Janša (SDS).

Predlog sklepa o priznanju Palestine je vložilo enajst poslancev s poslansko skupino Levice na čelu. Predlagatelji menijo, da bi priznanje Palestine pripomoglo k uresničevanju tako imenovane rešitve dveh držav. V skladu s tem predlogom bi državni zbor na plenarni seji priznal državnost Palestine.

Predsednik DZ Milan Brglez se je danes kritično odzval na proces priznavanja Palestine in izrazil pričakovanje, da se bo ta proces "nadaljeval bolj odgovorno, kot se je pričel". Meni, da bi bilo bolje za interese Slovenije, če bi ta razprava potekala za zaprtimi vrati.

Milan Brglez | Foto: STA , Foto: STA ,

Za neprimeren tek seje sta kriva tako DZ kot vlada

Odgovornost za to, da proces priznavanja neodvisnosti Palestine po njegovem mnenju ni tekel najbolj primerno, si po njegovih besedah delijo "tako v DZ kot na vladi".

Je pa ocenil, da gre pri vztrajanju zlasti zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi do priznanja moralo priti že zdaj, bolj za "notranjepolitične spodbude, manj pa za razumevanje mednarodne skupnosti in zunanje politike".

Kritičen je bil tudi do predsednika republike Boruta Pahorja, ki je izrazil zadržanost do priznanja Palestine brez soglasja Izraela in ker bi to lahko škodilo nacionalnim interesom Slovenije. Brglez je spomnil, da se je Pahor že leta 2013 zavzemal za priznanje Palestine, pa čeprav takrat Slovenija "ni imela materialnih osnov za to, da bi si lahko privoščila priznanje Palestine".

Opozicija ime premisleke

Medtem ko so v strankah koalicije izrazili naklonjenost priznanju Palestine, pa so predvsem v opozicijskih SDS in NSi izražali pomisleke, da priznanje Palestine v tem trenutku ni v nacionalnem interesu Slovenije.

Država bo, kot so opozarjali, s tem zgolj izgubila ugled in pomembne zaveznike na Zahodu, ki pa jih potrebuje tudi pri iskanju podpore v sporu s Hrvaško glede implementacije arbitražne odločitve o meji. Branko Grims (SDS) je celo namignil, da bi morala slovenska vlada razmisliti tudi o tem, ali ne bi morda sledili zgledu ZDA in priznali Jeruzalema kot prestolnice Izraela.

Branko Grims, SDS | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Minister Erjavec je tovrstna stališča označil za "preveč apokaliptična" in dejal, da ne pričakuje bistvenih posledic priznanja Palestine, razen omejitve stikov z Izraelom na najvišji ravni. Po drugi strani bi Slovenija s tem dejanjem pokazala podporo rešitvi dveh držav in morda vzpodbudila bližnjevzhodni mirovni proces, ki je zdaj povsem zamrznjen.

Pri tem je izrazil prepričanje, da bo vlada še ta teden ali najkasneje v drugem tednu pripravila omenjeno stališče, da bo odbor lahko nadaljeval svoje delo in da bi potem DZ na plenarni seji marca ali aprila postopek priznanja dokončal. Zagotovo pa se bo to zgodilo še v tem mandatu, je zatrdil in zagotovil, da je konec koncev tako tudi stališče koalicije.

Upanje, da se bo to res zgodilo in da je koalicija pri tem res enotna, je izrazil tudi Vatovec. Če so Palestinci čakali toliko časa, bodo pa še dva tedna, je dejal.

Erjavec priznanje Palestine napoveduje marca ali aprila

Premier Miro Cerar še čaka na analizo ministrstev o morebitnih posledicah priznanja za Slovenijo. Ta naj bi bila, kot je dejal v torek, pripravljena v približno desetih dneh, v dveh tednih pa bi gradivo lahko romalo v državni zbor.

Erjavec verjame, da bo do priznanja prišlo na predlog vlade, napoveduje pa ga za marec ali april. Kar zadeva posledice priznanja, pravi, da te za Slovenijo ne bodo dramatične.

Priznanju Palestine nasprotujejo le v SDS, medtem ko v NSi menijo, da trenutek zanj ni pravi. Pomisleke glede smiselnosti priznanja v tem trenutku je bilo slišati tudi v vrstah največje vladne stranke SMC.

Ne spreglejte