Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2017,
11.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

10

Natisni članek

predsedniške volitve drugi tir Borut Pahor politika poletje Miro Cerar vlada

Torek, 23. 5. 2017, 11.27

6 let, 7 mesecev

Bo poletje politično vroče ali polno kislih kumaric?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

10

Janez Janša, Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Tako kot vremenoslovci tudi poznavalci političnega dogajanja napovedujejo vroče poletje, ki bo v znamenju predsedniških volitev, trenj v koaliciji in drugega tira.

Kot smo že pisali, je v koaliciji vroče tudi zaradi oblikovanja demografskega rezervnega sklada, v katerega naj bi se preoblikovala zdajšnja Kapitalska družba (Kad), saj imajo po naših informacijah koalicijske stranke o tem, kakšen naj bo demografski sklad, precej različna mnenja.

Poznavalce političnega dogajanja smo vprašali, kako ocenjujejo stanje v vladni koaliciji ter kaj si Miro Cerar s svojo stranko lahko obeta na prihodnjih volitvah.

Politični analitik Sebastjan Jeretič: Vrgli smo še nekaj let stran

"Vse bolj se kaže, da bodo Socialni demokrati z Dejanom Židanom na čelu nosilec levice." | Foto: Bor Slana "Vse bolj se kaže, da bodo Socialni demokrati z Dejanom Židanom na čelu nosilec levice." Foto: Bor Slana "Verjetno lahko pričakujemo nekaj poletnega zatišja, razen če bo prišlo do odločitve o arbitraži o meji s Hrvaško na morju. Verjamem tudi, da bodo pobudniki referenduma o drugem tiru do poletja zbrali dovolj podpisov in bomo jeseni odšli na volišča.

Nadaljevalo se bo tudi razhajanje znotraj koalicije. Medtem ko se koalicija navzven še nekako drži, so medkoalicijska trenja vse močnejša. Začela se bo tudi že kampanja za predsedniške volitve. Kandidati lahko zelo dobro izkoristijo poletno politično praznino.

Cerarjeva vlada je sicer naredila nekaj malenkosti, a ključnega ni bilo narejenega nič. Vrgli smo še nekaj let stran.

SMC na prihodnjih parlamentarnih volitvah nikakor ne bo ponovila zadnjega rezultata. Vse bolj se kaže, da bodo Socialni demokrati z Dejanom Židanom na čelu nosilec levice. Razen če se bo Zoran Janković odločil za vrnitev v državno politiko. Na to odločitev bomo morali počakati do prihodnje pomladi, saj se mu nikamor ne mudi. Do takrat bo celotna slovenska levica v šahu čakanja na njegovo odločitev."

 

"Ta vlada je na nek način podobna vladi Janeza Drnovška." | Foto: STA , "Ta vlada je na nek način podobna vladi Janeza Drnovška." Foto: STA , Novinar Peter Jančič: Poleti nam ne bo dolgčas

"Kot se zdi, bo poletje zaznamoval spopad glede drugega tira, kjer se lahko zgodi, da bo državni zbor v tistem času moral razpisati referendum. To je velika in pomembna tema za skupnost. Druga stvar so predsedniške volitve, ki jih bo predsednik državnega zbora Milan Brglez poleti razpisal za jeseni. Te so lahko napete, čeprav se zdi, da ima sedanji predsednik Borut Pahor veliko prednost.

Poleti nam ne bo dolgčas.. Mogoča so še presenečenja, a gotovo se neke večje reforme ali spremembe čez poletje in do volitev, ki bodo najpozneje čez eno leto, ne bodo zgodile. Ne bo nepremičninskega davka ali česa podobnega, kar bi lahko poslabšalo razpoloženje javnosti do vlade, ker si tega v letu pred volitvami nobena vlada ne upa narediti.

Za razliko od prejšnjih je ta vlada stabilna in je vsaj sposobna vladati ter ni razpadla, kot so razpadle vlade Boruta Pahorja, druga vlada Janeza Janše in potem vlada Alenke Bratušek. Tudi zaradi volilnega rezultata bo, kot kaže, zdržala do konca, kar je za državo dobro. Ni pa to vlada, ki bi izpeljala res velike spremembe, ki smo jih v prejšnjih bolj nestabilnih vladah videli več – sanacija bančnega sistema ipd., ki jih je začela Janševa vlada in potem izpeljala Bratuškova. Danes so časi tudi bistveno boljši in je sprememb manj. V bistvu je ta vlada na nek način podobna vladi Janeza Drnovška po letu 1992, ki je po res velikih reformah, ki jih je izpeljal Demos, potem vladala dosti bolj pragmatično s počasnimi koraki.

Vlada Mira Cerarja je stabilna zaradi rezultata volitev, ta pa je bil tak, ker je bil šef največje stranke zaprt. S to stabilnostjo bi lahko naredili veliko večje spremembe in bi vlada še vedno obstala. A problem je, ker je SMC nastala tik pred volitvami in ni imela pripravljenih večjih projektov, saj se tega ne da narediti čez noč. Kako bo v prihodnje s to stranko, bo odvisno, kako se bodo spopadli v prihodnjem volilnem spopadu. Če jim bodo volivci dali še nek podoben delež v parlamentu, bo to še neka resna in pomembna stranka, sicer ne."

 

 

Politični analitik Domen Uršič: Že en poraz je lahko usoden za prihodnost SMC

SMC mora javnost najprej prepričati, da je Miro Cerar še vedno prvi izzivalec Janeza Janše. | Foto: Osebni arhiv SMC mora javnost najprej prepričati, da je Miro Cerar še vedno prvi izzivalec Janeza Janše. Foto: Osebni arhiv

"Ker se stranke že pripravljajo na prihajajoče volitve, nas čaka pestro politično poletje. Del medijskega prostora bo že polnila kampanja za predsedniške volitve, kjer pa (pre)velikega angažmaja političnih strank vseeno ne pričakujem, del pa bo zagotovo zapolnjen z vročimi političnimi temami, kjer bo osrednja točka morebitni referendum o zakonu o drugem tiru. Če bodo podpisi zbrani, in sam o tem ne dvomim, bo referendum priložnost tako za opozicijo kot tudi za vlado, predvsem SMC, ki mora prepričati o smotrnosti projekta, drugače tvega, da bo referendumski NE manj kot leto pred volitvami v javnosti odmeval kot nezaupnica celotnemu mandatu.

Časa za večje reforme namreč zmanjkuje, saj bodo koalicijske stranke vse bolj gledale na lastne rejtinge. Že en poraz je lahko usoden za prihodnost SMC.

Le ta mora, če se želi vsaj približati rezultatu s prejšnjih volitev, javnost najprej prepričati, da je Miro Cerar še vedno prvi izzivalec Janeza Janše, česar javno mnenje že nekaj časa ne podpira. To pa predstavlja SMC-ju največji problem, saj stranka nima trdne volilne baze in lahko volilci hitro 'preskočijo' k stranki, ki bo v kampanjo vstopila s statusom prve izzivalke SDS."

 

"SMC ima nekaj težav, ker je očitno pred tremi leti šla na volitve s ‘sposojenim’ volilnim telesom, svojega pa si ni oblikovala. To volilno telo je takrat nekoliko zanihalo, bilo je razočarano in SMC ga je s paradigm poštenosti ujela." | Foto: Bor Slana "SMC ima nekaj težav, ker je očitno pred tremi leti šla na volitve s ‘sposojenim’ volilnim telesom, svojega pa si ni oblikovala. To volilno telo je takrat nekoliko zanihalo, bilo je razočarano in SMC ga je s paradigm poštenosti ujela." Foto: Bor Slana Sociolog Samo Uhan: Desnica se bo radikalizirala, levica pa bolj jasno profilirala


Če pogledamo kazalnike, kot so stopnja gospodarske rasti in brezposelnosti, inflacijo in življenjski standard, moramo biti korektni in ugotoviti, da so prav vsi kazalniki mnogo boljši kot tisti pred tremi leti. Moramo pa se vprašati, kakšna je zasluga vlade za takšno stanje. Njena zasluga je v tem, da okoliščin, ki so bile po koncu krize ugodne, ni poslabšala, da so se stvari razvijale v smeri izboljšanja omenjenih kazalnikov.

Vprašanje pa je, ali to velja za vse skupine ljudi enako. Zdi se, da so nekateri problemi še vedno pereči, predvsem asimetrična distribucija dohodkov in dobrin. Mislim, da se razlike v dohodkih niso zelo zamnjšale, čeprav primerjavi z drugimi državami niso velike. Nekatera ključna vprašanja, predvsem za dvig standarda srednjega razreda, ostajajo odprta, recimo glede dostopa do primernih stanovanj za mlade se ni naredilo nič, enako kot v prejšnjih vladah. Nekatere pomembne reforme so napovedane, a rezultatov še ni. Od ena do pet bi vladi dal oceno tri.

Čez poletje ne pričakujem nič spektakularnega, v jeseni pa bo naraščala temperatura, saj bodo opozicijske stranke poskušale zmanjševati kreditbilnost koalicije, ki bo zelo verjetno končala svoj mandat in bomo imeli naslednje leto redne volitve. Zgodila se bo politizacija vsakega vprašanja. Začelo se bo obujanje volilnega telesa. SMC ima tukaj nekaj težav, ker je očitno pred tremi leti šla na volitve s 'sposojenim' volilnim telesom, svojega pa si ni oblikovala.

To volilno telo je takrat nekoliko zanihalo, bilo je razočarano in SMC ga je s paradigmo poštenosti ujela. Tisti rezultat je bil nekaj zelo posebnega. Sledil je krizi in burnim dogodkom na slovenski politični sceni, zato je zelo težko ponovljiv. SMC bo zanesljivo prišla v parlament, ali bo del vladne koalicije, pa je težko reči.

Za opozicijo vemo, kaj se bo zgodilo: skrajni populizem, totalna destrukcija in poskus strašenja ljudi, kar je predsednik SDS Janez Janša med vrsticami napovedal na kongresu stranke. K temu se bodo priključili nekateri vazali, recimo Zmago Jelinčič. Na levi strani bo šlo za bolj jasno profiliranje, ali v smeri več socialnosti, solidarnosti in več socialnih inovacij ali v smeri neke konkurečnosti, fleksibilnosti, nadaljevanja neoliberalnega programa.

Ne spreglejte