Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
14.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zbor za republiko vohunjenje

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 14.12

7 let, 12 mesecev

Bo nova zakonodaja omogočila vohunjenje za navadnimi državljani?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Zboru za republiko so spregovorili o namenu vlade, da bi s spremembo zakona o kazenskem postopku policiji dovolila nadzor nad računalniki in nameščanje trojanskih virusov za oddaljeni nadzor.

Nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk je izpostavil, da imajo vsi ljudje pravico, da njihovih misli, osebnega življenja in komunikacij tudi v digitalnem svetu nihče ne opazuje ali zlorablja. Osebe, ki se bojijo teh zlorab, niso več svobodne, družba, ki je pod nadzorom, pa, kot pravi Turk, ni več svobodna družba.

"Niso izključene skušnjave po vohunjenju za navadnimi državljani" "Vdor v računalnik ali stanovanje za nameščanje vohunskih naprav bi morala biti velikanska izjema, namenjena pregonu najtežjih kaznivih dejanj, ne pa zadev, ki se jih da z nekaj kreativnosti naprtiti prav vsakomur," je opozoril.

Predlog zakona tako po njegovih besedah dovoljuje namestitev vohunskega programa na računalnik, zgolj če obstaja utemeljen razlog za sum, da se nekdo pripravlja, da bo sprejel darilo ali da bo zlorabil notranje informacije. Prepričan je, da gre za stvari, ki so v veliki meri prepuščene interpretaciji represivnega aparata.

"Predlagane spremembe zakona o kazenskem postopku večajo represijo ter ustvarjajo vzdušje strahu in nezaupanja," je še zatrdil in dodal, da niso izključene skušnjave, da bi se nova določila uporabila za vohunjenje za navadnimi, dobronamernimi državljani.

"Predlog zakona je ustavno nedopusten" Lovro Šturm, nekdanji ustavni sodnik, je dejal, da je predlog zakona ustavno nedopusten, saj je spisek primerov, v katerih omogoča namestitev vohunskih programov in tajen vstop v stanovanje, tako širok, da zajema skoraj tri četrtine kazenskega zakonika.

Poudaril je, da je ustavno sodišče že odločilo, da je nameščanje prisluškovalnih naprav v stanovanja dopustno le, če gre za zavarovanje absolutnih človekovih pravic, torej pravic do življenja in preprečitve mučenja, zato je prepričan, da bi to moralo veljati tudi za nameščanje vohunskih programov, pri čemer gre po njegovih besedah še za mnogo hujši poseg v zasebnost, kot je prisluškovanje.

Vlado je pozval, da umakne svoj predlog zakona. Če bo zakon na koncu vendarle sprejet tudi v državnem zboru, pa je napovedal tudi možnost ustavne presoje zakona.

Ne spreglejte