Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
14. 3. 2019,
11.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

8

Natisni članek

Islamska skupnost Slovenije FURS Policija investicija gradnja džamija

Četrtek, 14. 3. 2019, 11.45

5 let, 1 mesec

Bo ljubljanska džamija še letos odprla vrata?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

8

džamija | Kljub vsem razlogom za zamik datuma odprtja in kljub preteklim zapletom s financiranjem so v Islamski skupnosti optimistični, da bodo verniki v džamiji molili še letos. | Foto Matej Leskovšek

Kljub vsem razlogom za zamik datuma odprtja in kljub preteklim zapletom s financiranjem so v Islamski skupnosti optimistični, da bodo verniki v džamiji molili še letos.

Foto: Matej Leskovšek

Islamska skupnost napoveduje, da bodo gradbena dela na objektu ljubljanske džamije končana do junija. Do takrat naj bi porabili 26-milijonsko donacijo iz Katarja. Glede na prvotne ocene, ki so projekt vrednotile na 35 milijonov evrov, jim manjka še devet milijonov, a v Islamski skupnosti pravijo, da potrebujejo le še 2,4 milijona evrov za opremo. Verniki bodo po njihovih napovedih lahko v objektu ob Parmovi ulici molili še letos.

Projekt gradnje džamije se zapleta, odkar so septembra leta 2013 položili temeljni kamen. V prvi fazi so porabili 15 milijonov evrov donacije iz Katarja, lani so od tam prejeli še 11 milijonov evrov.  

Islamska skupnost upa, da bo do konca junija počrpan še ta denar, ki ga sicer donator nakazuje neposredno izvajalcu gradbenih del (to je podjetje Gorenje projekt), piše časnik Delo. 

džamija
Novice Džamije v Ljubljani ne bo še vsaj eno leto

Potrebujejo še poltretji milijon

Gradnja Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani naj bi se sicer zaključila že konec aprila, a bodo najverjetneje končana šele čez dobre tri mesece, piše Delo. Kot razloge za podaljšanje Islamska skupnost Slovenija navaja specifičnost gradnje, usklajevanje med projektanti in glavnim izvajalcem, ki je družba Gorenje projekt, zamude Elektra Ljubljana pri priključitvi elektrike ter spremembe zakonskih rešitev v povezavi s prezračevanjem, navaja časnik.

Celoten projekt je sicer ocenjen na okoli 35 milijonov evrov, kar pomeni, da bi morala skupnost zagotoviti še devet milijonov evrov. A v Islamski verski skupnosti pravijo, da jim manjka le okoli 2,4 milijona evrov za nakup opreme.

Kljub vsem omenjenim razlogom za zamik datuma odprtja in kljub preteklim zapletom s financiranjem so v Islamski skupnosti optimistični, da bodo verniki v džamiji molili še letos.

Gradbišče na Parmovi ulici v Ljubljani.
Novice Poleg džamije se bo še gradilo
džamija
Novice Za džamijo iščejo še 13 milijonov evrov

Tuji delavci brez dovoljenj, na gradbišču policija in Furs

Zaradi suma dela na črno in dela brez dovoljenj za bivanje v Sloveniji sta gradbišče oktobra lani obiskala policija in Furs, in sicer po poškodbi delavca, za katerega so nato ugotovili, da nima dovoljenja za delo. V podjetju Gorenje projekt so za Delo dejali le, da z morebitnimi nepravilnostmi niso seznanjeni.

Na ljubljanski policijski upravi pa so potrdili, da so dvema osebama izdali plačilna naloga, globa za prekršek je 800 evrov, in opozorilo zaradi kršitve zakona o tujcih. Eni osebi pa so izdali tudi odločbo o prostovoljni vrnitvi z ozemlja Slovenije (v domovino) v roku 30 dni, še poroča Delo. Delavcev, ki nimajo dovoljenja za delo, naj bi bilo več, so še povedali na policiji.

džamija
Novice Ljubljana bo dobila Džamijsko ulico
džamija
Novice Kaj bo z ljubljansko džamijo, ki jo je financiral Katar?

Športna dvorana, restavracija, amfiteater ...

Islamski center bo poleg džamije obsegal še športno dvorano, prostore za izobraževanja, parkirišče za avtomobile, restavracijo in amfiteater. Skupno bo sprejel okoli tisoč vernikov.

Minaret v višino s konico vred meri 40 metrov. V Ljubljani je sicer najvišja Kristalna palača v BTC, ki je visoka 89 metrov.

džamija
Novice To je ljubljanska džamija, ki bo sprejela tisoč muslimanov
Damir Črnčec
Novice "Koliko multikulturalizma je v Katarju, ki financira džamijo v Sloveniji? Nič."
džamija, minaret
Novice Minaret ljubljanske džamije dobil vrh (foto)
Ne spreglejte