Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2019,
9.39

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Impol Slovenska Bistrica obvoznica gradnja

Nedelja, 15. 9. 2019, 9.39

4 leta, 7 mesecev

Bistriška občina in Impol še vedno v pričakovanju obvoznice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Slovenska Bistrica Impol | Impol je bil lani peti največji slovenski izvoznik, ki je z 2.350 zaposlenimi ustvaril skoraj 728 milijonov evrov prihodkov in slabih 37 milijonov evrov čistega dobička. | Foto STA

Impol je bil lani peti največji slovenski izvoznik, ki je z 2.350 zaposlenimi ustvaril skoraj 728 milijonov evrov prihodkov in slabih 37 milijonov evrov čistega dobička.

Foto: STA

V Slovenski Bistrici si tamkajšnja občina, še posebej pa podjetje Impol že nekaj let prizadevata za dokončanje zahodne obvoznice in hkratno polaganje kablovoda, ki bi enemu od večjih slovenskih izvoznikov omogočil zanesljivo energetsko oskrbo. Ker država pri tem naj ne bi bila dovolj aktivna, so o tem ta teden govorili s štajerskimi poslanci.

Še pred sestankom se je na ministrstvo za infrastrukturo z vprašanji na to temo obrnila bistriška poslanka Karmen Furman, ki je spomnila, da je prejšnji resorni minister Peter Gašperšič že lani podpisal sporazum, po katerem bi morali gradnjo obvoznice začeti že februarja. Kljub po njenem mnenju zavezujočemu dogovoru vlada doslej ni zagotovila denarja, ministrstvu pa ni uspelo objaviti niti razpisa za izbor izvajalca.

aluminij impol
Novice Impol v Šibeniku odprl novo proizvodno linijo

Impol je bil lani peti največji slovenski izvoznik. | Foto: STA , Impol je bil lani peti največji slovenski izvoznik. Foto: STA , Impol medtem pridobil nove posle za BMW in Samsung

Bistriškemu predelovalcu aluminija Impol je medtem uspelo pridobiti nove posle za velikana BMW in Samsung, za katere potrebuje dodatne zmogljivosti, pa tudi dovolj zmogljivo dobavo elektrike, saj se zdajšnji kablovod pregreva, zato morajo zdaj, če želijo delovati v trenutnem obsegu proizvodnje, občasno odklapljati posamezne naprave. Impol bi sicer v kablovod vlagal sam, a čaka na začetek gradnje obvoznice.

Omenjena družba je bila lani peti največji slovenski izvoznik, ki je z 2.350 zaposlenimi ustvaril skoraj 728 milijonov evrov prihodkov in slabih 37 milijonov evrov čistega dobička. Kot ugotavlja poslanka Furmanova, bi gradnja obvoznice državo po ocenah stala okoli osem milijonov evrov, kar je bistveno manj od Impolovega letnega davčnega prispevka.

Prvi mož Impola Jernej Čokl
Novice Sodišče obsodilo menedžerja Impola, a na precej nižjo kazen

Tudi preostali štajerski poslanci so na sestanku podprli prizadevanja Impola in se zavezali, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo denar za gradnjo 1,3 kilometra obvoznice od Impola do avtoceste, ki bi hkrati prometno razbremenila središče mesta, zagotovljen.

Če želijo v Impolu delovati v trenutnem obsegu proizvodnje, morajo občasno odklapljati posamezne naprave, saj se sedanji kablovod pregreva. | Foto: STA , Če želijo v Impolu delovati v trenutnem obsegu proizvodnje, morajo občasno odklapljati posamezne naprave, saj se sedanji kablovod pregreva. Foto: STA , Vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja bodo oddali v začetku oktobra

Da bi se to vendarle lahko zgodilo, kažejo tudi zadnje informacije iz direkcije za infrastrukturo. Tam so pojasnili, da je bila za omenjeno obvoznico izdelana projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, pridobili so večino potrebnih zemljišč ter izdelali in potrdili investicijski program. Vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja bodo na pristojno upravno enoto oddali predvidoma v začetku oktobra.

Kot še napovedujejo, bodo razpis za izbiro izvajalca objavili po pridobitvi vseh zemljišč in zagotovitvi finančnih sredstev. Za zdaj menijo, da bi gradnjo lahko začeli sredi leta 2020 in jo končali predvidoma leta 2021. Projektantska ocena vrednosti del znaša 7,2 milijona evrov, a bo resnična cena znana po izvedbi razpisa, so še dodali na direkciji.

Ogenj
Novice Slovenska Bistrica: v požaru v podjetju nastalo za 70 tisoč evrov škode
Ogenj
Novice V požaru hiše v Slovenski Bistrici za 80 tisočakov škode
Ne spreglejte