Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
9.50

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

vodovodni sistem Litija onesnaženje voda

Torek, 23. 1. 2024, 9.50

3 mesece

"Bi župan in direktor komunale pila tole?" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Na družbenem omrežju Facebook je uporabnik v ponedeljek objavil posnetek vode iz kresniškega vodovoda. Uporabnika skrbi dejstvo, da občinska oblast pogosto trdi, da je voda neoporečna. Kot je zapisal: "Me zanima, ali bi jo direktor komunale in župan pila?" V KSP Litija pojasnjujejo, da je bila motna voda v ponedeljek posledica zapore vodovodnega priključka, kar je bilo potrebno, ker so izvajali meritve in iskali napake v omrežju. Dela bodo na območju Kresnic potekala še danes in v sredo.

Voda, ki teče iz pipe, je temno rjave barve in seveda je na prvi pogled opaziti, da ni uporabna za noben namen. Občina je menda težavo odpravila in voda je na pogled spet čista.

Vendar uporabnika predvsem moti dejstvo, da občina kljub nenehnim pobudam občanov težave dolgoročno ne odpravi. Kot je dejal, številni prebivalci Kresnic že dlje časa opažajo trde delce v vodi, zaradi česar je treba zelo pogosto čistiti filtre in kotličke. Trditvam občine, da je voda neoporečna za uporabo, seveda ne morejo verjeti. Voda je namreč lahko onesnažena tudi, kadar v njej ni vidnih trdih delcev.

Vprašanja v zvezi s tem smo poslali tudi na Občino Litija in na upravljavca vodovoda JP KSP Litija.

Z občine so nam poslali pojasnilo, da so se po prejemu sporočila krajana Kresnic takoj obrnili na upravljavca vodovoda JP KSP Litija. Tam so jih obvestili, da s težavo do takrat še niso bili seznanjeni, so pa nato na teren takoj poslali dežurne delavce, ki so ugotovili dve okvari na vodovodnem omrežju in zato izvedli izpiranje vodovodnega priključka. 

Vzrok so bila vzdrževalna dela

Na KSP Litija kot razlog za onesnaženje vode iz vodovoda navajajo, da je posnetek nastal v trenutku, ko se je izpraznil cevovod. V ponedeljek so namreč izvajali meritve in iskali napake na vodovodnih priključkih na omrežju v Kresnicah, na območju visoke cone tega naselja. "Pri izvajanju meritev se je voda spustila iz cevovoda. Prikazani videoposnetek je bil posnet ravno takrat, ko se je izpraznil cevovod v stavbi, kar pa privede do luščenja oblog interne inštalacije, največkrat zaradi vgrajenih pocinkanih cevi. Tako da voda iz javnega vodovoda Kresnice ni onesnažena," so zapisali v odzivu.

V KSP Litija tudi zatrjujejo, da so bili prebivalci v okolici iskanja okvare o tem obveščeni. Poleg tega so izvedli takojšnje izpiranje vodovodnih priključkov po vzpostavitvi dotoka vode, tudi pri uporabniku iz Kresnic, ki je posnetek objavil. Opozarjajo, da bodo tudi danes in jutri odpravljali napake na hišnih vodovodnih priključkih, o čemer so prebivalci teh stavb obveščeni.

Ob zapori pride do luščenja oblog cevovoda

Do onesnaženja z vidnimi delci prihaja dokaj pogosto, kar prebivalce seveda moti. "Pri obnovah ali vzdrževanju vodovodnih priključkov in sekundarnih cevovodov je treba vodo zapreti in pri tem lahko pride do luščenja oblog cevovoda, kar ima lahko za posledico motnost vode na pipah. V takih primerih se izvede izpiranje cevovoda. Voda iz javnega vodovoda Kresnice je pitna in ni onesnažena," zatrjujejo v KSP Litija. 

Skladnost in zdravstveno ustreznost pitne vode nadzirajo v okviru notranjega nadzora, na osnovi načrta HACCP in notranjega nadzora pitne vode ministrstva za zdravje. Letno poročilo o pitni vodi se objavi na internetnih straneh Občine Litija in glasilih ter internetni strani KSP Litija. 

Ljubljana megla onesnažen zrak
Novice V več delih Slovenije v zraku zaznali zdravju škodljive delce
Šmarna gora, razgled
Novice Inverzija prinaša večje poslabšanje kakovosti zraka v nižinah
kurilno olje tovornjak cisterna
Novice Onesnaženje? V Ljubljani v naravo izteklo 500 litrov neznane tekočine.
Ljubljansko barje
Novice Arso: Za onesnaženo Ljubljansko barje kriva namočenost tal in gnojila
Ne spreglejte