Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2018,
20.57

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Planet Danes zdravila spletno nakupovanje

Sreda, 9. 5. 2018, 20.57

5 let, 11 mesecev

Bi naročili in preizkusili čudežno zdravilo iz tujine? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Pri nakupih zdravil prek spleta morate biti previdni, opozarjajo zdravniki. V najbolj iskanih zdravilih in prehranskih dopolnilih se lahko skrivajo škodljive, celo smrtno nevarne sestavine.

Video: Planet TV


Ljudje prek spleta najpogosteje naročajo prehranska dopolnila, podporne terapije in zdravila, ki jih pri nas v Sloveniji ne moremo dobiti, je za oddajo Planet Danes povedal Igor Muževič, specialist družinske medicine. Muževič svetuje, da se pred nakupom prek spleta vedno raje posvetujemo z zdravnikom, saj imajo več izkušenj in znanja ter dostop do verodostojnih virov, kjer se lahko pozanimajo o tem, ali je zadeva preizkušena.

FURS nima nadzora nad tem, kar se dogaja znotraj EU

Ker je znotraj Evropske unije prost pretok pošiljk, pa popolnega nadzora nad tem, kaj ljudje, kupujejo ni. Po besedah Marka Bolte iz delovnega sektorja za carine FURS tega, kar se dogaja znotraj EU, sploh ne vedo.

Drugače je z izdelki, ki ne prihajajo iz evroobmočja. Ko dobijo pošiljke z dopolnili in dodatki, ki jih po zakonu uvrščamo med zdravila, FURS o tem takoj obvesti agencijo za zdravila. Ta odloči, ali gre za zdravilo ali ne. V primeru, da gre za zdravilo, ga vrnejo pošiljatelju, za stranko pa to pomeni, da se je pošiljka izgubila.

Kemikalija DNP je bila pred leti kriva za več smrtnih žrtev v Veliki Britaniji.  | Foto: STA , Kemikalija DNP je bila pred leti kriva za več smrtnih žrtev v Veliki Britaniji. Foto: STA ,

Izognite se nakupu čudežnih izdelkov , ki obljubljajo neverjetne rezultate

Če zdravila kupujemo znotraj Evropske unije na zeleni recept in so ta na našem seznamu zdravil, potem imate pravico do povračila stroškov. Enako velja v primeru interventnega uvoza zdravil, ki jih pri nas ni.

Nakupu čudežnih izdelkov, ki obljubljajo neverjetne rezultate, pa se je verjetno bolje kar izogniti. Znani so primeri, ko so se pojavile hujše zdravstvene težave, v nekaterih primerih celo smrti. Pred leti je v Veliki Britaniji zaradi nevarne industrijske kemikalije, ki se je skrivala v kapsulah za hujšanje, umrlo kar osem oseb.

Ne spreglejte