SiolNET. Novice Slovenija
3,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beovićeva se čudi, da cepivo AstraZenece zavračajo starejši od 60 let #video

3,85

termometer

Odločitev svetovalne skupine za cepljenje, da se s cepivom AstraZenece proti novemu koronavirusu lahko cepi vse starejše od 18 let, trenutno ne vpliva na potek oziroma strategijo cepljenja, saj so zdaj na prednostnem seznamu še vedno starejši od 60 let. Bojana Beović se medtem čudi, da cepivo ostaja, saj pri tej starostni skupini tveganj načeloma ni.

V cepilnih centrih v Ljubljani in Mariboru so prejšnji teden ljudje namreč množično odpovedovali cepljenje proti novemu koronavirusu s cepivom AstraZenece. V Mariboru jih je zavrnila cepljenje kar polovica, v Ljubljani tretjina. Tiste, ki zavrnejo cepljenje, naj, po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja, uvrstijo na rep cepilnega seznama, poroča STA.

Na ministrstvu za zdravje cepilne centre pozivajo, naj se potrudijo, da se precepi čim več ljudi, ki so po trenutni strategiji v prednostni skupini, torej starejših od 60 let.

cepivo Johnson & Johnson Novice Johnson & Johnson ustavil dobavo cepiva za EU

Čudi se, da cepivo ostaja

AstraZeneca | Foto: Sportida Foto: Sportida Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović meni, da bi bilo smiselno tudi, da bi se s svojimi opredeljenimi pacienti pogovorili osebni zdravniki, saj jim ti zaupajo. Tako bodo pacienti dobili prave informacije ter se v večji meri odločali za cepljenje. Dodala je še, da je nenavadno, da cepivo "ostaja v času, ko je namenjeno za starostno skupino, pri kateri res ni tveganja za hude neželene dogodke in pri kateri je nevarnost bolezni covid-19 zelo velika".

"To je starostna skupina, v kateri je nevarnost cepiva minimalna v primerjavi z nevarnostjo bolezni. V zadnjem tednu ali desetih dneh so bili pravzaprav vsi, ki so umrli za boleznijo covid-19, torej približno deset ljudi, razen posamezne izjeme, starejši od 60 let."

Epidemija koronavirus Novice V ponedeljek potrdili čez tisoč okužb z novim koronavirusom #video

Kdor je dobil prvi odmerek AstraZenece, bo dobil tudi drugega

Ponedeljkova odločitev svetovalne skupine sicer pomeni, da se cepivo AstraZenece lahko uporablja pri vseh starostnih skupinah, tako kot je odobreno s strani Evropske agencije za zdravila, se pravi nad 18 let in po prioritetah, ki so bile že sprejete v slovenski strategiji cepljenja, kar bo upoštevano pri nadaljnjem cepljenju, ko bodo na vrsti torej mlajši od 60 let. Obenem to pomeni, da bodo tisti mlajši, ki so dobili prvi odmerek AstraZenece, torej šolniki, dobili tudi drugi odmerek tega cepiva. "Ostajamo pri tem, kar je že določeno, torej cepljenje tudi z drugim odmerkom z istim cepivom," je dejala Beovićeva.

V današnji izjavi za medije je Beovićeva povedala, da so bili po njenih informacijah cepljeni že vsi starejši od 60 let, ki so za cepljenje izrazili željo, zato ni več razloga, da bi se omejevali na ljudi, starejše od 60 let, ampak se lahko postopoma premaknejo po prioritetnem seznamu. Na ministrstvu za zdravje potrditve te informacije sicer STA ni dobila.

Šola Novice Začetek samotestiranja v šolah že ta petek #video
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin