Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Samo Fakin ZZZS

Sreda, 17. 12. 2014, 14.41

8 let

Bela napotnica bo očitno morala še nekoliko počakati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin se je odločil, da počaka z okrožnico izvajalcem zdravstvenih storitev o uveljavitvi bele napotnice s 1. 1. 2015.

Fakin se je za odlog odločil po pripombah na seji skupščine glede uvajanja bele napotnice. Predvideno je bilo, da bi s prihodnjim letom uvedli belo napotnico. Zavarovanci bi lahko z belo napotnico zasebnega zdravnika prišli do specialistične storitve v javni zdravstveni mreži, enako kot bolniki na podlagi zelene napotnice.

Obrazec bele napotnice so pripravili na Zdravniški zbornici Slovenije, medtem ko je bil ZZZS zadolžen, da izvajalcem zdravstvenih storitev pošlje okrožnico o uveljavitvi.

Legalizacija preskakovanja čakalnih vrst? Predstavnik upokojencev v skupščini ZZZS in poznavalec zdravstvenega sistema Martin Toth je na seji skupščine ocenil, da je bela napotnica v neskladju z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Opozoril je, da zdravniška zbornica nima pooblastil za izdajanje listine, ki omogoča vstop v javni zdravstveni sistem. Tako predlaga, naj se pripravijo spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, da bi se opredelil postopek, ko lahko zasebnik napoti bolnika v javni sistem.

Toth meni, da je teoretično možno, da bi na podlagi bele napotnice legalizirali preskakovanje čakalnih vrst. Po njegovem mnenju mora zasebnik izpolnjevati določene pogoje, da bi lahko pisal bele napotnice. "Ne more kar nekdo, ki popoldne dela zasebno, potem pisati belih napotnic. Čim je napotnica za javni sistem, to pomeni stroške za ZZZS in vstopanje v solidarnost. Tu pa je potem možno preskakovanje in razne deviacije," meni.

Barva napotnice ne igra vloge Fakin odgovarja, da "barva napotnice pri preskakovanju čakalnih vrst ne igra nobene vloge. Pri tem igra vlogo marsikaj drugega". Kot pravi, služba ZZZS meni, da zaradi bele napotnice ni treba spremeniti pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja in "to bomo dokazali tudi na upravnem odboru".

Pojasnil je, da je nadzor nad preskakovanjem čakalnih vrst naloga direktorjev bolnišnic oz. izvajalcev zdravstvene dejavnosti. ZZZS pa nadzira bolnišnice z administrativnimi nadzori, v okviru tega nadzirajo tudi urejenost čakalnih vrst. Po njegovem mnenju se stroški ZZZS zaradi bele napotnice ne bodo povečali. "Bomo pa imeli urejen pregled nad tem, koliko je takšnih bolnikov," je dodal.

Uvedba prezgodnja? Upravni odbor ZZZS bo belo napotnico obravnaval predvidoma 22. decembra. Tudi predsednica upravnega odbora Lučka Böhm je na seji skupščine izrazila pomisleke glede uvedbe takšne napotnice.

Dejala je, da je uvedba 1. januarja prezgodnja in da je treba najprej razčistiti, kako se razlikujejo pravice in obveznosti zdravnika, ki je v javni mreži, in zasebnika, ki ni v javni mreži. Prav tako želi preveriti, ali bodo na podlagi bele napotnice res mogoča preskakovanja vrst.

Ne spreglejte