Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sobota,
14. 9. 2019,
9.59

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

53

Natisni članek

Melania Trump turizem Turizem Ljubljana

Sobota, 14. 9. 2019, 9.59

4 leta, 7 mesecev

Učinek Melanie po dveh letih: koliko obiska nam je pripeljala prva dama

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

53

Melania Trump | Dobri dve leti po tem, ko se je v Sevnici rojena Melania Trump preselila v Belo hišo, se slovenski turizem lahko pohvali z lepo rastjo obiska, tudi iz ZDA. Koliko je za to zaslužna prva dama ZDA? | Foto Getty Images

Dobri dve leti po tem, ko se je v Sevnici rojena Melania Trump preselila v Belo hišo, se slovenski turizem lahko pohvali z lepo rastjo obiska, tudi iz ZDA. Koliko je za to zaslužna prva dama ZDA?

Foto: Getty Images

Več turističnih agencij od leta 2017, ko je Donald Trump postal predsednik, rojena Sevničanka Melania Trump pa prva dama ZDA, ponuja oglede Sevnice. Zanimanja je bolj malo, pravijo ponudniki, turisti z bolj oddaljenih trgov si še vedno najraje ogledajo Bled. Mnogi pravzaprav šele tu izvejo, da so v domovini prve dame ZDA. 

Ko se je Melania Trump leta 2016 preselila v Belo hišo, si je marsikdo mislil, da bo njen pomemben položaj povečal zanimanje za Slovenijo, za Slovence, za Sevnico. Nekateri so v tem hitro zaznali poslovno priložnost. 

Sevniška slaščičarna Julija prodaja torto Melania, palačinke v čast Trumpovi so med najbolj iskanimi v Tončkovem domu na Lisci, v ponudbi so različni izdelki, od medu do copat. Občina je razvila linijo First lady, ki poleg čokoladnih izdelkov ponuja tudi lokalna proizvoda, sevniško salamo in steklenico modre frankinje. Na velik odziv v svetovnih medijih je naletela postavitev kipa Melanie v Sevnici in kasneje še Trumpa pri Kamniku.

Sevnica pa se je znašla tudi v ponudbi organizatorjev izletov in potovanj. Nekateri so oblikovali izlete za tuje turiste, ki vključujejo ogled Sevnice - tudi Melanijino rojstno hišo in osnovno šolo - ter druge lokalne znamenitosti, v nekaterih primerih tudi okušanje vin ali kosilo.  

Melania
Novice Kaj so o leseni Melanii iz Sevnice napisali svetovni mediji? #video

Rojstna hiša Melanie Trump v Sevnici je sestavni del ogledov, ki jih ponujajo slovenske turistične agencije.  | Foto: Matej Leskovšek Rojstna hiša Melanie Trump v Sevnici je sestavni del ogledov, ki jih ponujajo slovenske turistične agencije. Foto: Matej Leskovšek

Turistov s križark ni zanimalo 

Ivan Tratnik iz koprske agencije Istranka ima že 14 let turistično agencijo, ki v zadnjih letih meri tudi na vse večje število turistov, ki se v obalno mesto pripeljejo s križarkami.

"S križarkami se letno v Koper pripelje 110 tisoč turistov, del teh je iz ZDA. Zdelo se mi je, da bi jih lahko Sevnica kot rojstni kraj Melanie Trump zanimala, zato smo leta 2017 obiskali Sevnico, si ogledali mesto in nato oblikovali ponudbo," razlaga Tratnik. 

Nastal je proizvod First lady village (v prevodu Vas prve dame), ki za ceno 58 evrov na osebo (če je šest potnikov) ponuja osemurni izlet s prevozom do Sevnice, ogledom Melanijine rojstne hiše in osnovne šole ter mestnega jedra Sevnice z možnostjo obiska gradu in vinske kleti.

A kot pravi sogovornik, do danes ni prodal nobenega izleta, čeprav je turistov in s tem povpraševanja po izletih vedno več. Sevnice pogosto niti ne poznajo, tudi tega, da je Melania od tu, ne vedo. "Tuji turisti se najraje odločijo za prepoznavne turistične kraje, kot so Bled, Ljubljana, Postojnska jama in Piran. Američani so navdušeni nad Bledom. Nasploh jim je Slovenija všeč zaradi logistične dostopnosti in čistoče," razlaga sogovornik. 

Melania Trump
Trendi Znane Slovenke o Melanii Trump: Čas je, da začne razmišljati s svojo glavo

Sevniški turizem (na fotografiji grad Sevnica) zadnja leta raste. Največ obiskovalcev prihaja iz Nemčije, Amerike, Nizozemske, Italije, Madžarske.  | Foto: Sevniški turizem (na fotografiji grad Sevnica) zadnja leta raste. Največ obiskovalcev prihaja iz Nemčije, Amerike, Nizozemske, Italije, Madžarske.

Popestritev ponudbe

Na podoben način si je izlet v Sevnico zamislil Andrej Vatovec, direktor agencije Slovenia4Seasons iz Prestranka pri Postojni. Osemurni izlet v Sevnico za ceno 90 evrov na osebo (če je šest potnikov) vključuje prevoz, vodeni ogled Sevnice z gradom in postankom v slaščičarni ter obisk Dežele kozolcev, navaja v objavi na spletni strani.  

Izlet z imenom Countryroads of Slovenia with First lady's hometown Sevnica (v prevodu Slovensko podeželje z rojstnim mestom prve dame) je v ponudbo dodal, ker se mu je zdel zanimiva popestritev, pri čemer pa že v začetku ni pričakoval večjega povpraševanja. "Na začetku je bilo nekaj zanimanja, potem pa je usahnilo, zadnji izlet smo imeli spomladi. Po grobi oceni smo v zadnjih treh letih organizirali od deset do 20 teh izletov letno," pravi. Najbolj ga je presenetilo, ko sta se - že pred časom - za izlet odločili azijski turistki. 

Tudi Vatovec podobno kot Tratnik ugotavlja, da ameriške turiste in druge iz bolj oddaljenih držav zanimajo naši klasični turistični biseri, predvsem Bled.

"Kakšen vpraša, ali je Melania res Slovenka"

Koliko je zanimanja za ogled krajev, kjer je Trumpova preživela svoja otroška leta, smo preverili še v Ljubljani, ki je pogosto vstopna točka za tuje turiste v Sloveniji. V lokalni turistični organizaciji Turizem Ljubljana opažajo, da je vse več Američanov, ne pa tudi zanimanja za Sevnico. 

"Zanimanje Američanov za Slovenijo narašča že zadnje desetletje, predvsem v zadnjih letih, ko smo intenzivno izvajali promocijo v ZDA. Ne zaznavamo pa bistvenega porasta po izvolitvi novega predsednika ZDA. Prav tako ni zaznati večjega povpraševanja po Sevnici, morda kakšen obiskovalec iz ZDA v turistično-informacijskem centru vpraša, ali je Melania res Slovenka," nam je pojasnila Nina Kosin iz Turizma Ljubljana.

Statistika potrjuje: vse več ameriških turistov

Ameriški turisti praviloma v Sloveniji ostanejo dve noči, največ jih prespi v hotelih v Ljubljani ali gorskih občinah (najverjetneje na Bledu). | Foto: Getty Images Ameriški turisti praviloma v Sloveniji ostanejo dve noči, največ jih prespi v hotelih v Ljubljani ali gorskih občinah (najverjetneje na Bledu). Foto: Getty Images Tudi ali predvsem zaradi intenzivne promocije število ameriških turistov v Sloveniji raste. Letos je Slovenijo do vključno julija obiskalo 84 tisoč ameriških turistov, kar je skoraj deset odstotkov več kot lani v enakem obdobju (77 tisoč). Pri nas so v povprečju ostali dobri dve noči (skupaj 185 tisoč prenočitev, lani v enakem obdobju 172 tisoč). Večina je bila nastanjenih v Ljubljani in gorskih občinah (med te prištevamo tudi Bled), kažejo podatki statističnega urada.

Ameriški trg je za Slovenijo precej pomembnejši od na primer kitajskega ali ruskega, ki sta sicer ravno tako vse bolj pomembna turistična trga. Lani je na primer po podatkih statističnega urada v Slovenijo prišlo 184 tisoč ameriških turistov, 87 tisoč kitajskih in 63 tisoč ruskih.

"Ne vem, ali je to zaradi Melanie ali ne, a obisk iz ZDA raste" 

"Marsikomu povemo, da je njihova prva dama rojena tu v Sloveniji. Večina je presenečena," pravi Marjan Batagelj. | Foto: Ana Kovač "Marsikomu povemo, da je njihova prva dama rojena tu v Sloveniji. Večina je presenečena," pravi Marjan Batagelj. Foto: Ana Kovač Da obisk iz ZDA raste, ugotavlja tudi Marjan Batagelj, večinski lastnik družbe Postojnska jama, ki upravlja jamo in Predjamski grad, ter lastnik turističnih objektov na Cerknem in Jezerskem. "Ne vem, ali je to zaradi Melanie ali ne, a število ameriških gostov zadnja leta narašča," pravi.

Na vprašanje, ali so sami kdaj razmišljali, da bi Trumpovo vključili v svoje trženjske aktivnosti, odgovarja: "Ko je Melania Trump postala prva dama ZDA, nismo preveč razmišljali, da bi jo v promocijskih aktivnostih izpostavljali. Kot prvo tržimo produkt globalno in zato težko izpostavimo eno, čeprav mednarodno prepoznavno osebo iz politike. Če že, bi lahko to STO smiselno vključila v promocijo celotne države. Kot drugo pa se nam je zdelo smiselno počakati in videti splošne odzive ljudi glede prve dame ZDA."

Pravi, da marsikomu povedo, da je njihova prva dama rojena tu v Sloveniji. "Večina je presenečena," pove Batagelj.

Ameriške turiste in druge iz bolj oddaljenih držav še vedno najbolj pritegnejo naši klasični turistični biseri, predvsem Bled. | Foto: Thinkstock Ameriške turiste in druge iz bolj oddaljenih držav še vedno najbolj pritegnejo naši klasični turistični biseri, predvsem Bled. Foto: Thinkstock

Obisk Sevnice pa vseeno raste

Na vprašanje, ali sta se število in sestava turistov od selitve Trumpove v Belo hišo spremenila, direktorica Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica Mojca Pernovšek pove: "Začeli so nas obiskovati turisti iz držav, od koder pred tem obiskovalcev nismo zaznali. Med temi so tudi ameriški. Zanimanje za Sevnico in njene produkte je lani nekoliko zraslo."

Pri obiskih javnih kulturnih objektov, predvsem gradu, zaznavajo povečan obisk tako slovenskih kot tujih gostov iz Nemčije, Amerike, Nizozemske, Italije, Madžarske, pravi.

V agenciji Doživljaj, katere lastnik je zavod, tudi sami večjim skupinam (najmanj 30 ljudi) za 15,7 evra na osebo pripravijo ogled mesta in gradu, za dvakrat višji znesek je v ponudbi še kosilo na turistični kmetiji. Po besedah Pernovškove so do zdaj na ogled peljali okrog 200 ljudi. "Ti obiščejo Sevnico v manjših skupinah, od ene do dvanajst oseb. Za večje skupine se največkrat pripravljajo izleti, ki so prilagojeni glede na interes posamezne skupine, so zbir različnih točk ogleda in ki zajemajo le del točk iz produktnega paketa," pravi.

Ne spreglejte