Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
16. 4. 2014,
9.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Facebook sovražni govor Janez Janša Janez Janša Alenka Bratušek

Sreda, 16. 4. 2014, 9.48

7 let, 12 mesecev

Avtorjev zapisov na Facebooku proti Janši in Bratuškovi ne bodo preganjali

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tožilstvo je zavrglo ovadbo zoper Sanjina Jašarja in Alena Šelo zaradi njunih zapisov na družabnem omrežju Facebook proti Janezu Janši in avtorja zapisov na škodo Alenke Bratušek, piše Delo.

Omenjeni zapisi na Facebooku ne izpolnjujejo zakonskih znakov kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva.

Jašar je ob obisku prvaka SDS decembra lani v Mariboru, kjer je predstavljal Belo knjigo slovenske osamosvojitve, na Facebook zapisal, da Janše ne čaka nič kaj prisrčna dobrodošlica. Mariborčane je pozval, naj ne dovolijo, da se mirno sprehaja po mestu. "Ali bomo dovolili, da se prosto 'prišeta' v to naše mesto, nad katerega je poslal policijo in solzivec?" je zapisal ter navedel, naj Janšo pričakajo "vsaj tako, kot smo pričakali Jankovića. Bilo bi fer do revolucije, tako da gospodje policisti, ki to berete, ne bo nič počivanja v sredo."

Niso podani znaki kaznivega dejanja Šelo pa je na Facebooku zapisal: "Pričakujem JFK-dogodek … Če ima kdo ostrostrelko, naj jo uporabi!" Policija je zoper dve osebi zaradi zapisov uvedla preiskavo, tožilstvo pa je ovadbo zoper Jašarja in Šelo zavrnilo, ker "naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, saj v ravnanju osumljencev naj ne bi bili podani zakonski znaki očitanega kaznivega dejanja", temveč kvečjemu le kaznivega dejanja grožnje, ki pa se preganja na zasebno tožbo.

Nekonkretizirana grožnja Podobno je tožilstvo ugotovilo v primeru zapisov na račun premierke Bratuškove, ki so se sredi januarja pojavili na nekem profilu na Facebooku, in so se nanašali na njeno potovanje v Rim na "vikend šoping" namesto na proslavo v Dražgoše.

Pristojni tožilec je na zaprosilo mariborskih kriminalistov podal mnenje, da prav tako niso podani vsi zakonski znaki kaznivega dejanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti, saj naj bi bila grožnja storilca "nekonkretizirana in pavšalna ter izrecno ni podpihovala nestrpnosti in kot takšna ne bi privedla do konkretne stopnje nevarnosti". Zaradi navedenega mnenja kriminalisti tudi niso zbirali nadaljnjih obvestil, tožilec pa je zadevo končal, še poroča Delo.

Ne spreglejte