SiolNET. Novice Slovenija
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avtonomna cona Metelkova vztraja že četrt stoletja

0,50

termometer

Metelkova
Te dni bodo na Metelkovi zaznamovali že 25 let od zasede prostorov nekdanje vojašnice, v katere danes romajo tudi številni turisti, da bi si ogledali ta živi organizem alternativne kulture, katerega zaščitni znak so tudi same zgradbe, ki jih krasijo umetnine številnih umetnikov, ter zidne poslikave. Foto: Klemen Korenjak

V AKC Metelkova se do ponedeljka obeta pestro dogajanje ob praznovanju četrt stoletja od nastanka te avtonomne kulturne cone. Metelkova je v tem obdobju vzpostavila avtonomne strukture delovanja, alternativno umetniško in glasbeno produkcijo ter prostor za kolektivno premišljevanje alternative obstoječim družbenim odnosom.

Za zasedo prostorov vojašnice nekdanje avstro-ogrske in pozneje jugoslovanske vojske na Metelkovi septembra leta 1993 je zaslužna t. i. Mreža za Metelkovo, neformalno združenja vseh, ki so bili tedaj zainteresirani za prostore nekdanje vojašnice.

Mesto in država sta se namreč prerekala o lastništvu teh prostorov, do naselitve pa je prišlo, ko je mesto naznanilo, da nameravajo nekatere dele vojašnice rušiti. Med člani mreže so bili tako uveljavljeni kulturniki kot tudi njihovi perspektivni kolegi, ki so želeli prostore pridobiti in jih nameniti kulturnim vsebinam.

Požar Novice Požar v klubu Jalla jalla po mnenju metelkovcev ni bil enkraten incident

Uporabnica AKC Metelkova mesto Jadranka Plut je ob obletnici zapisala, da se je Metelkova v vseh teh letih od zasede prostorov leta 1993, ki je predstavljala "zaščito nekdanje vojašnice pred samovoljo mestnih oblasti", sčasoma razvila v "edinstven prostorski in socialni eksperiment, katerega pomen je davno prerasel mestne ali državne okvire".

Požar Novice Ponoči 25-letnik zanetil požar na Metelkovi v Ljubljani #foto

Obletnico metelkovci zadnja leta izrabijo za to, da predstavijo lastno produkcijo. Obiskovalci se bodo tako lahko vse do ponedeljka udeležili pisane palete dogodkov.

Današnji program bodo začeli s srečanjem Hrana, ne ogenj!, v sklopu katerega bodo pred nedavno pogorelim klubom Jalla Jalla od 15. ure stregli topel obrok. V Infoshopu bo ob 17. uri sledil pogovor ob obletnici, zvečer ob 19. uri pa bo po AKC Metelkova mesto krenila povorka.

hostel celica Novice MOL prodaja Hostel Celica na Metelkovi #video

Večer bo minil predvsem v družbi glasbe. Ekipa Bojlerja bo pripravila uverturo v novo sezono z maratonskim deveturnim programom, za plesne ritme pa bo v sklopu Elektrolize poskrbel ameriški glasbenik, ki se podpisuje kot Detroit In Effect. Za literarni del, ki prehaja tudi v druge zvrsti, bodo v petek in nedeljo poskrbeli pri Ignoru, ob 22. uri se obeta tudi ognjeni spektakel, tako drevi kot v soboto pa bo pestro v klubih Tiffany in Monokel.

Pestro bo tudi v prihodnjih dneh. Med drugim velja omeniti projekcijo dokumentarca Slave to the Grind v režiji Douga Browna, nastop hipnotičnega, psihedeličnega francoskega dua An Eagle In Your Mind v Gala hali, Meta karaoke v Menzi pri koritu ter nedeljsko popoldansko obletniško druženje na vrtu Gala hale, ob katerem bo prav tako v Menzi pri koritu zaživela popravljalnica Repair Caffe.

Jalla Novice Moški z molotovkami napadel klub na Metelkovi

Praznovanje četrt stoletja obstoja Metelkove bo vrhunec dočakalo v ponedeljek s celodnevnim dogodkom Mareta Kovačiča v stavbi Pešci, zvečer pa bodo v Galeriji Alkatraz in Galeriji CHO odprli pregledno razstavo Uroša Weinbergerja. Vrata bodo na ta dan odprli tudi metelkovski ateljeji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin