Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
9.47

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

Natisni članek

reka opozorilo ARSO neurje poplave vreme

Sobota, 23. 9. 2023, 9.47

7 mesecev, 1 teden

Ob oblinem deževju padla dva padavinska rekorda. Bohinjsko jezero močno naraslo. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65
Bohinjsko jezero | Bohinjsko jezero je po močnem deževju ponoči močno naraslo. | Foto Neurje.si

Bohinjsko jezero je po močnem deževju ponoči močno naraslo.

Foto: Neurje.si

Ob obilnem deževju sta od včerjajšnjega popoldneva do današnjega jutra padla vsaj dva nova padavinska rekorda. Na postaji Vogel je po podatkih agencije za okolje (Arso) v 12-urnem intervalu padlo 313, v 24-urnem intervalu pa kar 365 milimetrov dežja. Prejšnja rekorda sta bila izmerjena na postaji v Bovcu, 12-urni v noči na 5. avgust 1987 (286 mm) in 24-urni na 14. november 1969 (363 mm). Arso je za severovzhodno, jugovzhodno in jugozahodno Slovenijo izdal rumeno opozorilo in s tem omilil prvotne napovedi, ki so svarile predvsem pred proženjem zemeljskih plazov. 

Popoldne in zvečer na Arsu ponovno pričakujejo nastanek posameznih neviht v zahodni in jugozahodni Sloveniji, na teh območjih bodo še lahko nastali posamezni nalivi, kljub temu večjih nevšečnosti zaradi vremena ne pričakujejo.

V noči na nedeljo bo dež prehodno ponehal, najkasneje v jugovzhodni Sloveniji. V nedeljo čez dan pa bo od vzhoda spet začelo povečini rahlo deževati. Kakšna kaplja dežja bo ob prisotnosti višinske kaplje lahko padla tudi v ponedeljek v vzhodni Sloveniji, napovedujejo na Arsu.

Reke v zgornjem Posočju in Sava Bohinjka že upadajo

Po nočnem naraščanju in poplavljanju posameznih rek v zgornjem Posočju ter Save Bohinjke s pritoki te reke večinoma že upadajo oz. se ustaljujejo, so sporočili iz Arsa. Danes se bo vodnatost rek v osrednji in vzhodni Sloveniji povečala, večina rek pa bo dosegala srednje pretoke.

Ponoči je izraziteje narasla tudi Sava v zgornjem toku, preostale reke na severozahodu države in na Primorskem pa imajo veliko vodnatost in prav tako večinoma upadajo. Do srednjih pretokov so narasle Sava, Kolpa in posamezne reke v osrednji Sloveniji. Drugod po državi je vodnatost majhna in ustaljena, so zapisali na Arsu.

Reke na zahodu države bodo danes večinoma upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa lahko ponovno nekoliko narastejo posamezne reke na severozahodu države. Čez dan, zvečer in v prvem delu noči so v večjem delu države še mogoče tudi nevihte z nalivi. Ob tem se lahko razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Večja verjetnost za ta pojav bo v južni polovici Slovenije, popoldan in zvečer tudi v zahodnem delu države, so dodali.

Agencija je za celotno državo z izjemo severovzhoda in Krasa izdala rumeno opozorilo pred razlivanjem vodotokov.

Povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov

Z Geološkega zavoda Slovenije pa so sporočili, da bo do nedelje zaradi napovedanih povečanih količin padavin obstajala povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. 

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej če je bila odrejena evakuacija.

Dež, naliv, neurje
Novice Najprej neurja, nato pa prihaja puščavski pesek
Vreme, nevihta, shelf oblak
Novice Arso za petek in soboto izdal rumeno opozorilo za celotno državo
Ne spreglejte