SiolNET. Novice Slovenija
8,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najprej neurja, nato pa prihaja puščavski pesek

8,51

termometer

Dež, naliv, neurje | Na postaji Tolmin je popoldne v pol ure padlo 20 milimetrov padavin, poroča Arso. | Foto: Unsplash
Na postaji Tolmin je popoldne v pol ure padlo 20 milimetrov padavin, poroča Arso. Foto: Unsplash

Nocoj lahko pričakujemo močnejše nalive, predvsem v severozahodni in deloma osrednji Sloveniji, v drugi polovici noči na soboto pa predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) je popoldne ponekod že padlo več kot 150 milimetrov dežja. Za osrednjo, jugovzhodno, jugozahodno in severozahodno Slovenijo so izdali oranžno opozorilo, za preostanek države pa medtem velja rumeno opozorilo. Povečana bo tudi nevarnost zemeljskih plazov. Hrvaški mediji medtem poročajo, da nad Balkanski polotok prihaja nestabilen afriški zrak, ki bo prinesel rumeni puščavski pesek in bo zajel tudi naše kraje.

Za osrednjo, jugovzhodno, jugozahodno in severozahodno Slovenijo so na Arsu izdali oranžno opozorilo, za preostale dele pa rumeno.

Večje količine dežja so na severozahodu in severovzhodu države že povzročale težave. Malo pred 16. uro je v Tolminu meteorska voda zalila stanovanjski objekt. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok. Nekaj po 18. uri pa je v naselju Zgornja Voličina v občini Lenart zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci so s ponjavo že sanirali plaz, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo od petka popoldne do vključno nedelje zaradi napovedanih povečanih količin padavin povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi.

Med severnim Posočjem in zgornjo Gorenjsko že nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi

V pasu med severnim Posočjem do zgornje Gorenjske se obnavljajo nevihte z močnejšimi in dolgotrajnejšimi nalivi. Pas z močnejšimi padavinami se lahko v naslednjih urah prestavi nad idrijsko-cerkljansko hribovje. Na postaji Tolmin je v zadnje pol ure padlo 20 mm padavin, poroča Arso.

Mogoči dolgotrajnejši nalivi v pasovih

Zvečer in v noči na soboto se bodo padavine v zahodni, osrednji in delu severne Slovenije okrepile. Mogoči bodo dolgotrajnejši nalivi v pasovih. Ob tem se lahko razlijejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Hitro naraščanje vodotokov je mogoče tudi na nekaterih območjih, kjer so odtočne razmere po avgustovski ujmi spremenjene. Večja verjetnost za ta pojav je na območju Gorenjske in Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

V četrtek popoldan in ponoči so posamezne reke na Primorskem in deloma v osrednji Sloveniji narasle do srednjih pretokov. Reke na teh območjih upadajo. Drugod po državi prevladuje mala in ustaljena vodnatost.

Danes čez dan bodo posamezne reke v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji začele naraščati, na teh območjih bodo naraščali predvsem manjše reke in hudourniški vodotoki. Večje reke na tem območju ter reke v vzhodni polovici Slovenije bodo še ohranjale ustaljeno vodnatost.

V soboto čez dan bodo naraščale reke v večjem delu države. Močneje bodo narasle reke na vzhodu in severovzhodu, medtem ko bodo reke na zahodu že upadale. Naraščanje večjih rek v vzhodni Sloveniji, Kolpe, Krke in Save v spodnjem toku ter rek v severovzhodni Sloveniji se bo nadaljevalo še v nedeljo.

Povečana nevarnost zemeljskih plazov

Na Geološkem zavodu Slovenije ob tem opozarjajo, da zaradi napovedanih povečanih količin padavin od danes popoldan do vključno nedelje obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavnih ujmah.

Puščavski pesek bo v teh dneh zajel tudi naše kraje. | Foto: Shutterstock Puščavski pesek bo v teh dneh zajel tudi naše kraje. Foto: Shutterstock

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so pojasnili. 

Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in naj upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je ta odredila evakuacijo.

Vreme, nevihta, shelf oblak Novice Arso za petek in soboto izdal rumeno opozorilo za celotno državo Žiga Malek Novice Žiga Malek: Imamo podnebno krizo. Moraš biti res slep, da tega ne vidiš. Poplave, Robert Golob Novice Vlada za odpravo škode po ujmah iz proračunske rezerve zagotovila 238,3 milijona evrov
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin