Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 12. 2013,
8.45

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme veter sneg

Sreda, 25. 12. 2013, 8.45

8 let, 1 mesec

Arso svari pred močnim vetrom, dežjem, snegom in poplavami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na območju Posočja, Bohinjskega kota in celotnem območju Zgornje Save so reke že začele postopoma naraščati. Po predvidevanjih bodo naraščale tudi ponoči in v četrtek.

Ob intenzivnejših krajevnih padavinah lahko posamezni potoki in hudourniki lokalno poplavijo, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Pretok rek se bo povečal tudi drugod.

Narasle bodo tudi reke v osrednji Sloveniji Vremenoslovci tako pričakujejo porast rek tudi v Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju. Močneje lahko poraste tudi reka Vipava s pritoki in lahko v četrtek poplavi na območjih pogostih poplav. Prav tako se bodo povečali pretoki reke Reke ter Kolpe, kjer lahko pride ob intenzivnih padavinah do hitrega porasta in manjših razlivanj. V četrtek čez dan in v petek bodo, predvidoma do velikih pretokov, narasle tudi reke v osrednji Sloveniji.

Povišano bo tudi plimovanje morja. Predvsem ponoči ter v četrtek zjutraj in delu dopoldneva bo morje presegalo opozorilno višino in poplavljalo nižje predele obale. Morje bo najvišjo predvideno višino 320 centimetrov na mareografski postaji v Kopru doseglo v zgodnjih jutranjih urah med 2. in 6. uro.

Nevarnost snežnih plazov Vremenoslovci opozarjajo še na nevarnost snežnih plazov. Do petka zjutraj bo v Julijskih Alpah padlo okoli meter novega snega, drugod pa od 25 do 50 centimetrov. Nevarnost proženja snežnih plazov pa se bo povečala na 4. stopnjo. Ponoči in jutri bo oblačno, padavine bodo zjutraj zajele vso Slovenijo, je zapisano na spletnih straneh Arsa. Meja sneženja se bo čez dan v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov. Največ padavin bo v zahodni Sloveniji. Ob morju bo še pihal jugo, ki bo zvečer ponehal. Temperature bodo na severozahodu države malo nad 0, drugod od 4 do 10, na Primorskem do okoli 14 stopinj Celzija.

V petek bo oblačno. Padavine bodo zjutraj ponehale, popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo. V soboto bo sprva delno jasno, ponekod po nižinah bo megla. Čez dan se bo v zahodni in osrednji Sloveniji pooblačilo. Ponekod na zahodu države bodo popoldne manjše padavine. Zapihal bo južni do jugozahodni veter.

Ostali so brez elektrike Veter je od torka zvečer povzročil nekaj nevšečnosti predvsem v severovzhodnem delu države, od koder poročajo o več podrtih drevesih. Zaradi podrtega drevesa, ki je padlo na daljnovod, je na širšem območju občine Podvelka v torek okoli 20. ure brez elektrike ostalo 641 odjemalcev.

Močan veter je tudi danes čez dan povzročil nekaj težav na Koroškem in Štajerskem. Med 16. in 17. uro popoldne je zaradi vetra prišlo do izpada električne energije na območju Podpece v občini Črna na Koroškem ter na območju Radelc v občini Radlje ob Dravi. Obe napaki dežurne službe odpravljajo, so sporočili s Centra RS za obveščanje.

Veter je sicer že dopoldne v naselju Breg v občini Majšperk odkril del strehe gospodarskega poslopja, ki so jo gasilci že prekrili s strešno kritino. Nekaj dela pa so gasilci imeli tudi z odstranjevanjem podrtih dreves. O podrtem drevesu so poročali s Spodnje Vižinge v občini Radlje ob Dravi, prav tako je drevo padlo na cesto Črna na Koroškem-Koprivna.

Sicer pa so bile motnje pri oskrbi z električno energijo danes popoldne tudi na območju Slovenskih Konjic, kjer je brez električne energije ostalo okoli 250 gospodinjstev, ter na relaciji Ljutomer-Ormož, kjer ni imelo elektrike 871 odjemalcev. Dežurne službe so napako v obeh primerih že odpravile.

Ne spreglejte