SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arbitražna zmeda: še vedno nimamo ne uradnega prevoda sodbe ne zemljevida #video

0,75

termometer

"O arbitražnem sporazumu smo enotni," je večna, tudi zadnja mantra politike na včerajšnjem posvetu, kaj s Hrvaško. A uradno še vedno nimamo ne uradnega prevoda sodbe ne zemljevida, kje meja poteka, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

[video: 65441 / ]

Video: Planet TV/Vitomir Petrović


Čeprav arbitražno sodbo iz Haaga vlada poskuša implementirati že več kot tri mesece, je javno dostopen le njen delovni prevod in v njem so prostori za zemljevide namerno prazni.

Šestmesečni implementacijski rok se za obe strani nezadržno bliža. A sodba je v resnici že zdaj mednarodno pravno veljavna, opozarja strokovnjakinja za mednarodno pravo Vasilka Sancin: "Sodba je dokončna. Zoper njo ni pritožbe. Tu gre samo še za njeno izvršitev." 

V Evropski uniji hrvaških političnih nastopov o nepriznavanju arbitraže ne bodo vzeli tako na lahko, še opozarja Sancinova, saj gre za zunanjo scehngensko mejo: "Zunanja meja RS, tudi na morju, je zdaj s to razsodbo jasno določena. In je zapisana v arbitražni odločbi."

A na zemljevidu kršitev Hrvaška ni sama. Tudi naša stran ne upošteva arbitražne sodbe z vztrajanjem vojaške zasedbe na Trdinovem vrhu.

Pri tem, da imamo manj kot tri mesece časa, da sprejmemo zakone, s katerimi bomo lahko varovali mejno črto, potegnjeno v Haagu. 

Erjavec z Lavrovom tudi o uresničevanju arbitražne sodbe

Zunanji minister Karl Erjavec je obisk v Rusiji danes začel s srečanjem z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Kot so sporočili z MZZ, sta največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom med državama, izmenjala pa sta tudi stališča o aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih. Spregovorila sta tudi o arbitražni sodbi o meji s Hrvaško.

Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, zlasti o razmerah na Bližnjem vzhodu in Korejskem polotoku ter o položaju na Zahodnem Balkanu. Spregovorila sta tudi o "problemu nerešenih vprašanj meja" ter v povezavi s tem o uresničevanju arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Kot so še izpostavili na MZZ, Slovenija zagovarja "nujnost dialoga" z Rusijo in "konstruktivnega pristopa do reševanja aktualnih mednarodnih problemov". STA

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • alfa650 / 15.10.2017. ob 18:20 0 0

    Arbitraža.Roko na srce,tudi Slovenija ne želi in ne bo kar tako predala trdinovega vrha hrvatom,če sploh kdaj-implementirala arbitražne razsodbe najverjetneje ne bo nobena država-ne Slovenija ne Hrvaška- in ta arbitražna razsodba bo ostala le mrtva črka na papirju?!!

    0 0
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin