Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
12.48

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

7

Natisni članek

Mariborska nadškofija delnice Mladinska knjiga

Četrtek, 17. 5. 2018, 12.48

5 let, 11 mesecev

Anton Stres: Podpisovanja pogodbe o nakupu in prodaji delnic se ne spomnim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

7

Anton Stres | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres je danes pričal na ljubljanskem okrožnem sodišču glede prodaje delnic Mladinske knjige. Stres, ki je bil pred 15 leti pomožni škof mariborske škofije, je dejal, da se ne spomni podpisa pogodb o nakupu in prodaji delnic Mladinske knjige, pogodbe pa bi lahko celo podpisal, ne da jih je prebral.

Stres je na sodišču pojasnil, da se ne spomni posla, s katerim naj bi mariborska škofija, zdaj nadškofija, z nakupom in precej dražjo prodajo omenjenih delnic pridobila za 1,2 milijona evrov premoženjske koristi. Zanikal je tudi navedbe, da naj bi mu upokojeni nadškof Franc Kramberger, ki je med obtoženimi v tej zadevi, prepustil vodenje gospodarskih zadev.

Poleg Krambergerja so obtoženi tudi nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, nekdanji predsednik uprave Etola Ivan Ferme in nekdanji prvi mož družbe NFD Stanislav Valant, na sodišče pa je danes prišel le Krašovec.

Franc Kramberger
Novice Kramberger in soobtoženi glede preprodaje delnic: Nismo krivi

"Ne spomnim se, kdo mi je pogodbo v podpis prinesel, ne kdaj in ne kje. Jasno je, da sem v škofovi odsotnosti marsikaj podpisoval. S škofom Krambergerjem nisva ekonomista in gospodarstvenika, na to se ne spoznava," je danes dejal Stres. "Ne jaz ne on nisva vodila gospodarskih poslov ali pa pripravljala pogodb. Čutili pa smo, da to ni dobro. Vse gospodarske zadeve škofije smo zato združili v Gospodarstvo rast," je pojasnil. 

Novice Nekdanji nadškof Kramberger in ekonom Krašovec nista prišla na sodišče #video

Nekdanji ekonom Krašovec je v svojem zagovoru prst uperil v Stresa in dejal, da je bil ta z dekretom pristojen za gospodarske zadeve nadškofije. Povedal je, da je generalni vikar Stres med letoma 2000 in 2006 vodil vse ekonomske posle mariborske nadškofije, njegova desna roka Greta Sevčnikar pa je opravljala računovodske posle.

Franc Kramberger
Novice Upokojeni nadškof Kramberger bo moral na zatožno klop

Specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič četverici očita zlorabo položaja v sostorilstvu pri poslu iz decembra 2003, ko je Rimskokatoliška škofija Maribor od Krekove družbe za 938.407 evrov kupila 46.850 delnic Mladinske knjige in jih nato še isti dan družbi Etol prodala za 1,54 milijona evrov. Aprila 2004 je mariborska škofija od Krekove družbe kupila še 51.283 delnic Mladinske knjige v vrednosti skoraj 1,03 milijona evrov. Za 1,69 milijona evrov jih je nato prodala družbi NFD.

S posloma naj bi škofija zaslužila 1,2 milijona evrov, za enak znesek pa naj bi bili oškodovani družbi Etol in NFD.

Ne spreglejte