SiolNET. Novice Slovenija
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kramberger in soobtoženi glede preprodaje delnic: Nismo krivi

0,54

termometer

Franc Kramberger
Foto: STA

Upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, nekdanji predsednik uprave Etola Ivan Ferme in nekdanji prvi mož družbe NFD Stanislav Valant so na današnji glavni obravnavi odločno zavrnili očitke tožilstva o zlorabi položaja pri poslu z nakupom in prodaji delnic Mladinske knjige založbe.

Specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič omenjeni četverici očita zlorabo položaja pri poslu iz decembra 2003, ko je tedaj Rimskokatoliška škofija Maribor, danes nadškofija, od Krekove družbe najprej za 938.407 evrov kupila 46.850 delnic Mladinske knjige in jih nato še isti dan družbi Etol prodala za 1,54 milijona evrov. S poslom naj bi škofija zaslužila 606.054 evrov, za enak znesek pa je bil oškodovan Etol.

Nekaj mesecev pozneje, aprila 2004, je mariborska škofija od Krekove družbe kupila še 51.283 delnic Mladinske knjige v vrednosti skoraj 1,03 milijona evrov. Za višjo ceno, 1,69 milijona evrov, jih je nato prodala družbi NFD. Rimskokatoliška škofija Maribor si je po mnenju tožilstva na ta način pridobila še za 664.300 evrov protipravne koristi, NFD pa je bila za omenjeni znesek oškodovana.

Prst je uperil v Antona Stresa

Krašovec je v ugovoru na obtožbo vse očitke zavrnil in poudaril, da "pri poslu nikjer ni sodeloval". Pojasnil je, da škofijski ekonom niti nima pristojnosti izvesti takšnih poslov. Krašovčev odvetnik Velimir Cugmas je izpostavil, da je obtožnica nerazumljiva in nevzdržna, mariborska nadškofija pa se, kot je dodal, po nepotrebnem kriminalizira.

Nekdanji ekonom je nato v zagovoru dejal, da tudi Krambergerju ne gre očitati domnevnih kaznivih dejanj, kvečjemu objektivno odgovornost. Prst je uperil v Antona Stresa, ki je bil po njegovih besedah z dekretom pristojen za gospodarske zadeve nadškofije.

Povedal je, da je generalni vikar Stres med letoma 2000 in 2006 vodil vse ekonomske posle mariborske nadškofije, njegova desna roka Greta Sevčnikar pa je opravljala računovodske posle za mariborsko nadškofijo do leta 2004. Krašovec ni imel nobenih pristojnosti, Stres in Sevčnikarjeva pa sta ga, kot je dejal, povsem neupravičeno v preiskavi obtožila sodelovanja pri poslu z delnicami Mladinske knjige.

Krašovec sicer meni, da tudi Stres ni ugotovil nobenega nasprotja z zakonom pri poslu, sicer pogodbe ne bi podpisal.

Upokojeni nadškof očitke iz obtožnice v celoti zanikal

Tudi Krambergerjev zagovornik Jože Hribernik je izpostavil, da podpis pogodbe sploh ni kaznivo dejanje. Kramberger po njegovih besedah ni vešč ekonomskega poslovanja, očitki tožilstva o predhodnem dogovarjanju soobtoženih pa so prazni in nekonkretizirani, je izpostavil.

Upokojeni nadškof je v zagovoru očitke iz obtožnice v celoti zanikal. Pojasnil je, da so za posle skrbeli gospodarski svet in gospodarska uprava, ne pa on. Podobno kot Krašovec je pojasnil, da Valanta in Fermeta prej sploh ni poznal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin