SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa Nove24TV: Erjavcu in DeSUS uspel velik skok

10

termometer

Karl Erjavec
Anketa Nove24TV je pokazala velik skok stranke DeSUS. Na fotografiji novi stari predsednik stranke Karl Erjavec. Foto: STA

Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi na njih z veliko prednostjo zmagala SDS Janeza Janše, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal. Na drugem mestu je LMŠ Marjana Šarca, tretja je SD Tanje Fajon. Če upoštevamo samo opredeljene volivce, bi SDS dobila 27,9 odstotka glasov, LMŠ 17,2 odstotka, SD pa 11,8 odstotka. Velik skok je uspel DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca, ki je, če upoštevamo samo opredeljene volivce, z 11,3 odstotka pristal tik za SD na četrtem mestu.

Če upoštevamo zgolj opredeljene volivce, bi SDS zbrala 27,9 odstotka, sledijo pa LMŠ s 17,2 odstotka, SD z 11,8 odstotka, DeSUS z 11,3 odstotka, Levica z devetimi odstotki, NSi z 8,3 odstotka, SAB s 3,8 odstotka in SNS z 2,1 odstotka. Dobra država bi dobila 2,1 odstotka, Pirati 1,7 odstotka, SMC pa 0,9 odstotka glasov.

 

Največji skok na lestvici je, če upoštevamo zgolj opredeljene volivce, tokrat uspel DeSUS pod vodstvom novega predsednika Karla Erjavca. V anketi Nove24TV so mu prejšnji mesec izmerili 7,4 odstotka podpore, če upoštevamo samo opredeljene volivce, s čimer je bila stranka upokojencev za Levico z devetimi odstotki podpore na petem mestu med vsemi parlamentarnimi strankami. V decembrski anketi je DeSUS že prehitel Levico in se povsem približal SD pod vodstvom Tanje Fajon.

LMŠ Marjana Šarca ostaja pred SD Tanje Fajon

Če upoštevamo tiste volivce, ki bi zagotovo šli na volitve, bi za SDS glasovalo 26,6 odstotka, za LMŠ 14,5 odstotka, za SD pa 10,5 odstotka vprašanih. Prvim trem parlamentarnim strankam bi sledile NSi z 8,5 odstotka, DeSUS s 7,3 odstotka, Levica s 6,4 odstotka, SAB s 3,4 odstotka ter SLS in Nova ljudska stranka s po 2,2 odstotka glasov.

Dobra država bi dobila 1,8 odstotka, Pirati en odstotek, SMC 0,9 odstotka, SNS pa 0,6 odstotka glasov, je pokazala danes objavljena javnomnenjska raziskava. Parsifal je telefonsko anketo za Novo24TV izvedel med 7. in 9. decembrom, v raziskavo pa je bilo zajetih 727 anketirancev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin