Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2019,
10.35

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

23

Natisni članek

Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019 SDS LMŠ Socialni demokrati

Sobota, 18. 5. 2019, 10.35

4 leta, 11 mesecev

Mediana: pred volitvami najbolje kaže SDS in SLS, podpora vladi pada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

23

Milan Zver | Nosilec skupne liste SDS in SLS je dosedanji evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver. | Foto Ana Kovač

Nosilec skupne liste SDS in SLS je dosedanji evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver.

Foto: Ana Kovač

Če bi bile evropske volitve to nedeljo, bi največ glasov dobila skupna lista SDS in SLS, za njo bi se zvrstili SD in LMŠ, je pokazala zadnja raziskava javnega mnenja, ki jo je za Delo pripravila Mediana. Ob tem velja poudariti, da so vse tri liste znotraj 1,5-odstotne točke razlike. Podpora SDS je nižja, kot je bila aprila in kot jo kaže lestvica priljubljenosti strank, enako pa velja tudi za LMŠ.

Skupna lista SDS in SLS bi dobila 12,2 odstotka, SD 11,1 odstotka, LMŠ pa 10,7 odstotka glasov. V primerjavi z merjenjem pred enim mesecem je podpora zrasla SNS (8,1) in NSi (7,3), padla pa je Levici (6,4) in DeSUS (3,5). SAB bi dobila 2,6 odstotka glasov, Zeleni Slovenije dva odstotka, Zedinjena Slovenija in Domovinska liga po 1,4 odstotka, SMC 1,2 odstotka, Povežimo se 0,8 odstotka, Dobra država 0,6 odstotka, druge stranke pa skupaj 0,7 odstotka.

Oddaja Argument
Novice Kdo je s podporo Junckerju in Tajaniju izdal nacionalne slovenske interese? #video #Argument

Šarčeva vlada prvič od lanskega novembra z oceno pod tri

Odgovori na vprašanji, koga bi volili, če bi bile v nedeljo volitve v državni zbor ali če bi bile v Evropski parlament, se med seboj razlikujejo v precejšnji meri. Na parlamentarnih volitvah bi LMŠ dobila 16,6 odstotka, SDS 15,2 odstotka, Levica 8,4 odstotka in SD sedem odstotkov glasov. NSi bi dobila 5,6 odstotka, SNS 3,6 odstotka, DeSUS 3,2 odstotka, SLS 2,7 odstotka, SAB 2,2 odstotka, Piratska stranka in SMC po 1,1 odstotka, Andrej Čuš in Zeleni en odstotek, Dobra država 0,7, druge stranke pa skupaj 0,7 odstotka.

Vlada Marjana Šarca je glede na raziskavo Mediane prvič od lanskega novembra padla pod oceno tri. | Foto: STA , Vlada Marjana Šarca je glede na raziskavo Mediane prvič od lanskega novembra padla pod oceno tri. Foto: STA ,

Oceni dela vlade in državnega zbora medtem še naprej padata. Tokrat so sodelujoči vlado ocenili z 2,95 - s tem je vlada prvič od lanskega novembra padla pod oceno tri. Državni zbor so anketirani ocenili z 2,68. Tokratni sklic je dobil manj podpore le septembra in oktobra lani.

Oddaja Argument
Novice Kako bi kandidati rešili problem migracij v Evropi #video #Argument

Mesec na lestvici priljubljenosti izgubil šest mest

Na vrhu barometra priljubljenosti politikov je predsednik republike Borut Pahor (3,43), do petega mesta mu sledijo predsednik vlade Marjan Šarec (3,29), evropska poslanka Tanja Fajon (2,78), evropska komisarka Violeta Bulc (2,74) in predsednik NSi Matej Tonin (2,72). Največji padec je doživel koordinator Levice Luka Mesec, ki je izgubil šest mest in pristal na 16. mestu.

Koordinator Levice Luka Mesec je na lestvici priljubljenosti politikov padel za šest mest. | Foto: STA , Koordinator Levice Luka Mesec je na lestvici priljubljenosti politikov padel za šest mest. Foto: STA ,

Pet mest na lestvici priljubljenosti politikov je izgubil evropski poslanec Igor Šoltes, ki je zdaj na devetem mestu. Na relativno visoko osmo mesto se je uvrstil novinec na barometru, minister za zdravje Aleš Šabeder. Zadnji dve mesti zasedata predsednik SDS Janez Janša in minister za obrambo Karl Erjavec. Tokratno raziskavo javnega mnenja je za časnik Delo med 8. in 15. majem na vzorcu 732 prebivalcev Slovenije izvedla agencija Mediana.

Google
Novice Evropske volitve: le NSi in DOM proti digitalnemu davku
Ne spreglejte