SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Analiza: Kako sta POP TV in RTV Slovenija poročala o koronavirusu

10

termometer

Uroš Urbanija | Direktor urada za komuniciranje Vlade RS Uroš Urbanija | Foto: STA
Direktor urada za komuniciranje Vlade RS Uroš Urbanija Foto: STA

V Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) so pripravili analizo poročanja o dogajanju, povezanem s koronavirusom, v dveh najbolj gledanih informativnih oddajah na slovenskih televizijah.

"Urad vlade za komuniciranje dnevno dela različne medijske analize. Analiza poročanja medijev o koronavirusu je pomembna zaradi razumevanja položaja, v katerem smo," je razloge za analizo pojasnil direktor Ukoma Uroš Urbanija. V analizi so pri Ukomu predstavili, koliko časa so pri POP TV v oddaji 24ur in na RTV Slovenija v Dnevniku namenili predstavitvi argumentov v prid cepljenju in drugih ukrepov ter koliko časa je bilo namenjenega predstavitvi argumentov protestnikov in nasprotnikov cepljenja in drugih ukrepov.

Sprememba poročanja

Kot je razvidno iz spodnjega grafa, sta obe medijski hiši novembra namenili večino časa v prid cepljenju in drugim ukrepom v boju s koronavirusom. Vendar podatki kažejo, da je bilo v tednih pred novembrom slika malo drugačna. Za primerjavo, v tednu od 15. do 30. septembra sta obe medijski hiši namenili 38 minut (RTV Slovenija) oziroma 70 minut (POP TV) v prid protestom oziroma nasprotovanju cepljenja in covid ukrepom. Sta se pa obe omenjeni številki v preteklem tednu (od 1. do 9. novembra) zmanjšali na eno minuto (RTV Slovenija) oziroma slabih 13 minut (POP TV).

analiza ukom koronavirus | Foto: Urad vlade za komuniciranje Foto: Urad vlade za komuniciranje

Sprememba s 25. oktobrom

"Zakaj se je v zadnjih tednih spremenilo poročanje medijev, ne morem komentirati. V svoji analizi smo poskušali realno zajeti medijsko poročanje," je dejal Urbanija, ki pa je tudi pojasnil, da je "bila do 25. 10. v nekaterih segmentih promocija anticepilstva oziroma promocija argumentov oseb, ki nasprotujejo samozaščitnemu ravnanju ljudi, izjemno močna".

Skupaj naprej
RTV Slovenija je v sodelovanju s POP TV zaradi slabe epidemiološke slike v Sloveniji pripravila skupno oddajo o covidu-19, poimenovano Skupaj naprej, ki jo bosta istočasno predvajali obe medijski hiši. Oddajo bosta vodili novinarki obeh medijev Erika Žnidaršič in Maja Sodja. Na sporedu bo danes ob 20. uri.

analiza ukom koronavirus | Foto: Urad vlade za komuniciranje Foto: Urad vlade za komuniciranje

Skupno več časa promociji cepljenja in podpori boju s koronavirusom

Ali je sprememba poročanja v zadnjih tednih posledica dejstva, da se je število protestov zmanjšalo? " Protesti trajajo že ves čas, tako da težko komentiram. Protesti so samo en del zgodbe," pravi Urbanija. Skupno sta sicer obe medijski hiši več časa namenili poročanju v prid cepljenju in podpori boju s koronavirusom. RTV Slovenija je v Dnevniku za to namenila skoraj 187 minut, POP TV pa v oddaji 24ur 235 minut.

analiza ukom koronavirus | Foto: Urad vlade za komuniciranje Foto: Urad vlade za komuniciranje

Primož Cirman Novice Konflikt interesov novinarja Primoža Cirmana Peter Jančič Siol Plus Tajkunska lepljenka 571 šarcev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin