Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2016,
16.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

7

Natisni članek

ZDA tujci v Sloveniji volitve v ZDA 2016

Sreda, 9. 11. 2016, 16.13

6 let, 7 mesecev

Američanka v Sloveniji: Vesela sem, da sem dobila stavo z možem!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

7

Foto: Reuters

Američana v Sloveniji, ki bi bil zadovoljen z izidom volitev v ZDA, je težko najti. Nam ni uspelo.

Kot smo za odziv na zmago Donalda Trumpa prosili naše rojake v ZDA, smo se s prošnjo, da nam razkrijejo svoje prve povolilne vtise, obrnili tudi na Trumpove rojake, Američane, ki živijo v Sloveniji.


Preberite še:

Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo

"Američani so izbrali nekoga, ki jim daje upanje, da bo uredil vse njihove težave"

Volilni utrip iz Sevnice: Samo, da je prva dama iz Sevnice! #foto #video

S Trumpovo zmago se je na finančnih trgih ponovil brexit

Podjetni Sevničani že strežejo sladico Melanija

Rebecca Svetina, učiteljica angleščine

Osupla sem! Izid sem sprejela z mešanimi občutki. Vesela sem, da sem dobila stavo s svojim možem. Žalostna pa zato, ker še nismo dobili predsednice. Vznemirljivo je, da je prva dama Slovenka.

"Vsa letošnja več kot desetmesečna kampanja je bila grda in je ZDA kazala v slabi luči." | Foto: Osebni arhiv "Vsa letošnja več kot desetmesečna kampanja je bila grda in je ZDA kazala v slabi luči." Foto: Osebni arhiv Bojim se, da bo vse, kar je Obama naredil v osmih letih, zdaj uničeno. V strahu sem za prihodnost našega naroda – ampak če sem iskrena, bi bila v strahu v obeh primerih.

To so bile grde volitve, slab zgled, kako priti do zmage. Glasovala sem, vendar pa je bilo to leto posebno v tem, da so ljudje po mojem mnenju bolj volili za stranko kot za osebo.

Vesela sem, da je ena stranka osvojila kongres, ker bodo tako morda kaj produktivnega in pozitivnega naredili. Oba kandidata sta ponujala novost, če bi zmagala – Clintonova kot prva ženska na vrhu ZDA in Trump ne kot izkušen politik, ampak poslovnež.

Kampanja je postala resničnostni šov, čisto iskreno, od časa do časa se mi je zdela zabavna, vendar je strašno, da končna odločitev določa prihodnost ZDA (in vsega sveta). Če nič drugega, je ta kampanja pretresla stvari, in zanimivo bo videti, ali in kako bo to vplivalo na prihodnost političnih strank.

In še bolj zabaven vidik: Upam, da Trump ne bo snel vseh portretov bivših predsednikov v Beli hiši in postavil le svojega, kot je to storil na igrišču za golf v Virginiji, ki sem ga obiskala. In upam, da pred Belo hišo ne bo izpostavil ogromnega zlatega znaka Trump, kot to dela na vsaki drugi stavbi. Se pa veselim, da bom videla, kako bodo preuredili hišo.

 

Ryan Quinn, učitelj angleščine

"Nekatere Trumpove pretekle poslovne odločitve so bile vprašljive, če ne celo napačne." | Foto: Osebni arhiv "Nekatere Trumpove pretekle poslovne odločitve so bile vprašljive, če ne celo napačne." Foto: Osebni arhiv Kot učitelj angleščine slišim vsak dan dve vrsti napak. Prva je, da se nekdo ni nečesa naučil. Druga je, da ima nekdo pred seboj odprt učbenik, pa ne zna najti rešitve.

Večina Trumpovih volivcev je naredila drugo napako. Verjamejo, da ni politik, ampak dober poslovnež. Dejstvo pa je, da to ne drži, saj so nekatere njegove pretekle poslovne odločitve vprašljive, če ne celo napačne.

Verjamejo, da pove kar misli, vendar je neprestano v nasprotju s samim seboj, na kar nakazujejo njegove pretekle izjave. Ljudem govori to, kar hočejo slišati. Ali je to dejansko lastnost poslovneža ali politika?

Sedaj imamo predsednika Trumpa, ki so mu celo njegovi sodelavci pred tednom prepovedali tvitati, kar nakazuje na to, da mu ne zaupajo niti tako enostavne naloge kot je tvitanje. V najboljšem primeru bodo njegovi volivci le razočarani.

 


Jennifer Pope, Fulbrightova štipendistka v Sloveniji

"Želim si ostati v Evropi." | Foto: Osebni arhiv "Želim si ostati v Evropi." Foto: Osebni arhiv Šokirana in žalostna sem, da je izid tak, kot je. Mnogi prijatelji enako. Moji prijatelji drugih ras in skupnosti LGBT so zaskrbljeni in jih je strah, kaj so bo zgodilo z njihovimi družinami, ko se zdi, da rasizem, zakrknjenost in seksizem danes v ZDA prevladujejo.

Objavila sem, da sem začela iskati službo v Evropi. Ena od mojih prijateljic druge rase je komentirala, da bi potrebovala take ljudi, da bi ostali in se borili.

Zdaj me skrbi za ZDA, ker so te volitve jasno pokazale, da so rasizem, zakrknjenost in seksizem živi in dobrodošli v ZDA, čeprav se ZDA pretvarjajo, da je to že preteklost. Res si želim ostati v Evropi.

 

Robert White, učitelj angleščine

Že dolgo je, odkar sem obupal nad politiko v ZDA in po svetu, a ko sem se zbudil in videl, da je bil Donald Trump izvoljen za predsednika, sem bil milo rečeno presenečen. Najprej sem bil osupel, potem pa sem se najprej nasmehnil, nato sem se začel smejati. Smejim se predvsem zaradi nekega občutka dvoma.

"Čestitke slovenski prvi dami ZDA." | Foto: Osebni arhiv "Čestitke slovenski prvi dami ZDA." Foto: Osebni arhiv Dovolj sem že videl, da sem mislil, da me nič več ne more presenetiti, toda Trumpova izvolitev me gotovo je. Še vedno se smejem, ker tega sveta preprosto ne morem več jemati resno. Zdi se, da se je vesolje odločilo preiti iz drame v komedijo.

Mislil sem, da bo večina ljudi tako sovražila Trumpa, da bodo volili Hillary, čeprav je ne marajo. A odločili so se drugače.

Ljudje so naveličani kariernih politikov in dolge zgodovine škandalov Clintonove, zato so volili Trumpa, čeprav smo bili priče tudi mnogim njegovim škandalom. To ni bila izbira med političnimi opcijami. Te volitve je odločilo to, komu so ljudje manj zaupali in koga so imeli manj radi.

To je bila najbolj razdiralna, ogabna kampanja, kar sem jih doživel, z veliko blatenja z obeh strani. Vesel sem, da je mimo. Preseneča pa me izid. Prijatelj mi je rekel, da bo volil Hillary, ker ima raje, hudiča, ki ga pozna, kot hudiča, ki ga ne pozna (Trumpa). To se mi je zdelo smiselno.

A smiselno je tudi, da je Trump predsednik, ker so ljudje siti politikov, kot je Hillary. Hočejo spremembo, kakršno koli, in upajo, da jo lahko prinese Trump. Mislim, da če bi demokrati izbrali katerega koli drugega kandidata, bi zmagali. Toda niso in zdaj je predsednik Trump.

Svet je preveč absurden, da bi ga jemal resno. Naslednja štiri leta bodo vsaj zanimiva.

 

Ne spreglejte