Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
11.52

Osveženo pred

4 ure, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,87
okolje cement beton sosežig Salonit Anhovo

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 11.52

4 ure, 26 minut

Alpacem o uredbi o sosežigu: pogoji so nemogoči, ogroženih je 900 delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,87
Salonit Anhovo | Nova pravila o sosežigu odpadkov so naletela na oster odziv družbe Alpacem Cement, prej Salonit Anhovo. | Foto Ana Kovač

Nova pravila o sosežigu odpadkov so naletela na oster odziv družbe Alpacem Cement, prej Salonit Anhovo.

Foto: Ana Kovač

Spremenjena uredba o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov, ki je v javni obravnavi, določa pogoje, ki jim s trenutno dostopno tehnologijo ni mogoče zadostiti, znova opozarjajo v družbi Alpacem Cement. To bi lahko po njihovih besedah vodilo v zaprtje edine slovenske cementarne, kar bi imelo širše gospodarske posledice.

Spremenjena uredba, ki je v obravnavi od 12. avgusta do 12. septembra, sledi uveljavitvi novele zakona o varstvu okolja, ki jo je državni zbor potrdil marca. Ta namreč vladi nalaga, da mejne vrednosti emisij za naprave za sosežig z namenom zmanjšanja tveganja za zdravje ljudi in za okolje določi tako strogo, kot so določene v zaključkih o najboljših razpoložljivih tehnologijah (BAT) za naprave za sežig odpadkov, razen če zaključki o BAT za naprave za sosežig določajo strožje mejne vrednosti emisij.

Salonit Anhovo
Novice Niti en poslanec ni bil proti: polna podpora zelo pomembni noveli zakona

Upravljavci naprav za sosežig bodo morali po novih pravilih uskladiti obratovanje naprav z okoljevarstvenim dovoljenjem v delu, ki se nanaša na omenjene strožje mejne vrednosti emisij, v štirih letih od njegove pravnomočnosti.

"Na svetu ni na voljo tako napredne tehnologije, kot jo od nas zahteva država"

Nova pravila so naletela na oster odziv družbe Alpacem Cement, prej Salonit Anhovo. Kot znova opozarjajo ob javni obravnavi uredbe, na svetu še ni na voljo tako napredne tehnologije, ki bi zadostila novim pravilom. Pregledali so pogoje delovanja cementarn v EU, Švici, ZDA, Braziliji, Rusiji, Indiji in na Kitajskem ter ugotovili, da nobena od teh držav nima tako strogih pravil.

Za odziv na navedbe Alpacem Cementa smo zaprosili ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Pojasnila bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Poudarjajo, da so pripravljeni investirati v tehnološko rešitev, ki je že razvita in preverjena v velikem industrijskem obsegu, a ne obstaja takšna, ki bi zadostila novim pravilom v Sloveniji. "22 svetovnih ponudnikov tehnološke opreme je pisno potrdilo, da ne poznajo in ne ponujajo tehnološke opreme, ki lahko v celoti izpolnjuje zahteve iz novele zakona o varstvu okolja," pravijo.

Zaposleni v Salonit Anhovo
Novice Zaposleni Salonita Anhovo protestirali v Ljubljani #video

Ogroženih je 900 delovnih mest

Uveljavitev novih pravil bi lahko po njihovih opozorilih vodila v zaprtje njihove cementarne, ki kot edina večja v Sloveniji pomembno prispeva k poslovanju gradbene panoge in delovanju celotnega gospodarstva. "Zaprtje lahko ogrozi 900 delovnih mest ter prinese izgubo 108 milijonov evrov dodane vrednosti in 21 milijonov evrov v davkih in prispevkih," izpostavljajo.

Vladi očitajo, da je ignorirala evropsko zakonodajo, po kateri bi morali najprej preveriti izvedljivost zakonodajnih rešitev. "S takšno zakonodajo Sloveniji grozi deindustrializacija. Neskladnost z evropskimi standardi bi lahko odvrnila prihodnje naložbe, tudi tuje, še posebej v kapitalsko intenzivnih panogah," dodajajo.

Če rešitve ne bodo mogli doseči drugače, napovedujejo možnost pravnih postopkov.

Salonit Anhovo
Novice Eko Anhovo: Salonit nizkotno pritiska na delavce
Ne spreglejte