Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock in Telekom Slovenije, d. d.

 

Natisni članek

oskrba na domu starostniki eoskrba zdravje oskrba advertorial Telekom Slovenije

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 8.00

2 meseca, 2 tedna

Ali vas skrbi za varnost in zdravje vaših staršev?

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock in Telekom Slovenije, d. d.

 

Ste se znašli v dilemi, ali svoje ostarele starše preseliti v dom za starejše? Porajajo se vam dvomi, saj jim zdravje še dobro služi in so še dokaj aktivni, a pri nekaterih opravilih potrebujejo pomoč, občasno imajo težave z ravnotežjem, vrtoglavico, jemljejo tablete zaradi težav s srcem in visokim tlakom. Radi bi jim zagotovili večjo varnost, sebi pa prihranili skrbi.

eoskrba | Foto:

Vsakdo od nas si želi dočakati starost, a kljub temu nihče od nas ne želi biti star. Staranju in starosti se običajno posvetimo šele takrat, ko se postarajo naši starši. Takrat ugotovimo, da nismo več mi odvisni od njih, saj so se vloge zamenjale. Zdaj so oni tisti, ki nenadoma potrebujejo nas. Večinoma tega nočejo priznati, prav tako le redki sami prosijo za pomoč. O tem začnemo razmišljati zaradi različnih nevšečnosti, ki se jim začnejo dogajati, ko niso več sposobni sami skrbeti zase.

eoskrba | Foto: Ni se lahko sprijazniti s tem, da naša mama in oče nista več sposobna skrbeti sama zase ter živeti samostojno in varno življenje v svojem domu.
Čeprav nas starši prepričujejo, da je vse v najlepšem redu, in nam zagotavljajo, da zmorejo sami, nas skrbi, da se jim bo zgodilo kaj hudega.

 

Kdaj je pravi čas, da ostarelim staršem priskočimo na pomoč?

Zamislite si naslednjo situacijo. Vaša 75-letna mama je po smrti vašega očeta ostala sama in si še vedno ni povsem opomogla po njegovi smrti. Čeprav je še precej aktivna in do zdaj ni imela nikakršnih težav z zdravjem, ob tem pa se redno ukvarja s športom, hodi v hribe in redno teče ter je tudi družabno precej dejavna, je stres po očetovi smrti pustil nekaj posledic na njenem počutju. Tudi leta so naredila svoje. Občasno ste že razmišljali o tem, kaj in kako, če se ji karkoli zgodi. Kdo ji bo pomagal, kako vas bo poklicala, če pade ali ji postane slabo oz. če jo bo nenadoma zadela kap? To misel ste vedno odgnali stran in sami sebe prepričali, da je še dovolj zdrava in da bo vse dobro. Potem pa vas je nenadoma presenetil klic z urgence. Poklicala vas je mama in vam sporočila, da so jo odpeljali rešilci, saj se ji je ponoči, ko je vstala, nenadoma zvrtelo in je padla. Pri padcu se je tako hudo udarila v glavo, da je za nekaj časa obležala v nezavesti. K sreči se je kmalu zavedla in se toliko zbrala, da je sama poklicala nujno medicinsko pomoč.

eoskrba | Foto: Dogodek je v vas sprožil alarm in začeli ste resneje razmišljati o tem, kaj lahko storite, da bi se izognili takim ali celo hujšim situacijam. Dom za starejše ne pride v poštev, saj mama še vedno lahko skrbi sama zase, pa tudi njej to ne bi bilo všeč. Za svojo mamo si želite poiskati rešitev, ki bi ji omogočila še vedno samostojno življenje na njenem domu, vseeno pa bi bilo poskrbljeno za njeno varnost.

 

Dobro pretehtajte vse možnosti, ki so na voljo

eoskrba | Foto: Ko smo enkrat postavljeni pred dejstvo, da naši starši potrebujejo pomoč, da se jim ne bi pripetilo kaj hudega (padec, zlom kolka, izguba zavesti, udarec v glavo, srčni infarkt ali možganska kap), kar bi zaradi nepravočasne zdravstvene pomoči pomenilo nezaželene ali celo usodne posledice, je čas, da razmislimo o možnostih za varnejše, a še vedno kakovostno življenje.

Na voljo je kar nekaj rešitev, ki lahko vašim staršem omogočijo kakovostno in varno življenje na stara leta:

  • dom za starejše,
  • oskrba na domu,
  • selitev v skupno domovanje z otroki,
  • selitev v oskrbovano stanovanje,
  • še nadaljnje bivanje na domu s prilagoditvami in pomoč na daljavo (e-oskrba).

Ni se vam treba takoj zateči k najbolj drastičnim ukrepom, torej selitvi v dom starejših. Danes so na voljo tudi druge rešitve, s katerimi lahko učinkovito povečate varnost bivanja na domu.

E-oskrba Telekoma Slovenije | Foto:

Za tiste, ki si želijo ostati kar se da samostojni, čim dalj živeti v lastnem domu in skrbeti sami zase, obstaja rešitev. E-oskrba je pametna rešitev za domačo oskrbo, ki omogoča starejšim samostojno in varnejše bivanje na lastnem domu, njihove bližnje pa reši nepotrebnih skrbi. E-oskrba je namenjena vsem, ki potrebujejo podporo za daljše in samostojnejše bivanje na svojem domu ter ohranjanje dobrega zdravstvenega stanja in socialnih stikov.

eoskrba | Foto: E-oskrba Telekoma Slovenije omogoča 24-urno asistenco prek posebne alarmne naprave, ki deluje po principu senzorja za padce in prenehanje dihanja ali pa zgolj opozarja na določene termine za jemanje predpisanih zdravil. Alarm se sproži v primeru padca ali drugih zdravstvenih težav, ne da bi moral posameznik sprožiti kakršnokoli tipko. Naprava je povezana s 24-urnim asistenčnim centrom, lahko pa jo povežete tudi s telefonsko številko svojcev, ki so opozorjeni v primeru težav.

Storitev e-oskrba je namenjena:

  • starejšim,
  • bolnikom, ki imajo kronične težave s srcem,
  • bolnikom z diabetesom in
  • bolnikom z demenco.

E-oskrba Telekoma Slovenije – povezuje z najbližjimi, ko potrebujejo pomoč.

Na voljo je torej več različnih možnosti. Preden se dokončno odločite, katero rešitev boste izbrali, dobro pretehtajte vse možnosti in preverite vse okoliščine. Razmislite tudi o trenutnih bivanjskih razmerah, o tem, ali so te primerne za nadaljnje življenje. So v trenutnem domu vaših staršev stopnice, je kopalna kad oz. kabina za prhanje ustrezna, je postelja dovolj visoka za lažje vstajanje, kakšen je dostop do stanovanja, ali stanovanje potrebuje kakršnekoli preureditve in dodatne pripomočke? Upoštevajte tudi zdravstveno stanje staršev, vsekakor pa ne pozabite upoštevati tudi njihovih želja.

Ne spreglejte