SiolNET. Novice Slovenija
1,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali lahko v Sloveniji zakonito kupite bombomet? #video

1,45

termometer

"V Sloveniji bombometa razen oboroženih sil zakonito ne more kupiti nihče drug," pravi direktor trgovine z orožjem Proarmis Tomaž Žnidarko. Postavlja se namreč vprašanje, komu sta bila namenjena bombometa, ki sta bila danes ukradena iz ljubljanske trgovine z orožjem 365 Plus. V zgornjem posnetku si oglejte delovanje bombometa ML40 mk1, kakršna sta bila ukradena.

Za komentar smo poklicali v trgovino, iz katere je bilo ukradeno orožje. Na njihov odziv še čakamo.

Policistka, policija Novice V Ljubljani velika kraja orožja. Odnesli tudi dva bombometa. #video

Katero orožje se lahko zakonito prodaja?

"V Zakonu o orožju so določene štiri kategorije orožja, ki se lahko zakonito prodajajo, pri čemer ima kategorija A omejitve, saj je mogoče kupiti to orožje samo za zbiranje. Ne morete recimo za to orožje kupovati streliva ali se z njim odpraviti na strelišče. Lahko ga imate v vitrini. V tej kategoriji so vse avtomatsko orožje in hladna orožja, prirejena za napad, na primer buzdovani, obojestransko brušeni noži in teleskopske palice," je izpostavil Žnidarko.

Timi Zajc Sportal Čeprav je star šele 18 let, je glavno slovensko orožje

Za nakup vsakega kosa orožja v Sloveniji potrebujete nabavno dovoljenje. V zakonu je po besedah Žnidarka za njegovo pridobitev postavljenih več pogojev, med drugim:

- izpit za rokovanje z orožjem,

- zdravniški pregled s psihološkim testom,

- članstvo v strelskem društvu ali lovski družini,

- nekaznovanost.

V zvezi s krajo bombometov iz poslovnih prostorov ljubljanske trgovine je dejal, da ima lahko nekdo bombomete v poslovnih prostorih, če je posloval z vojsko ali če je orožje deaktivirano. "V zadnjem primeru se lahko orožje prosto prodaja, vendar ima v notranjosti uničene vitalne dele. Bombometi so definitivno prepovedani in jih zakonito ne more kupiti nihče, razen uradnih oboroženih sil," je izpostavil.

Miodrag Kostić. Posel danes Koprska luka odprla srbskemu tajkunu pot do večine letališča v Portorožu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin